Dit verandert vanaf 1 juli: Proximus-tarieven, fiscaal voordeel voor bedrijfswagens, bankkaarten en pensioenen

Vanaf 1 juli treden heel wat veranderingen in werking, van de sociale energietarieven en uitkeringen, over defibrillatoren, verkeersbelasting en gokreclame, tot bankkaarten, bedrijfswagens, bloed geven en meer. Lees hier wat allemaal verandert.

adb
Bron: BELGA

Half miljoen gezinnen moet opnieuw commerciële energiemarkt op

Op 1 juli loopt het uitgebreid sociaal tarief voor energie af dat in 2021 was ingevoerd om mensen met een laag inkomen een goedkoper energietarief te geven. Een grote groep mensen stapt opnieuw over naar commerciële tarieven. Volgens de federale energieregulator CREG gaat het om ruim 300.000 klanten voor gas en ruim 500.000 klanten voor elektriciteit, of alles samen meer dan een half miljoen gezinnen.

Leveranciers zijn wel verplicht om vanaf 1 juli het op dat moment goedkoopste product toe te passen voor die klanten, en dit voor een periode van drie maanden, merkt de CREG op.

Het einde van het sociaal tarief betekent ook – voor wie in Vlaanderen woont – dat het recht vervalt op de korting van 250 euro bij aankoop van een energiezuinig huishoudtoestel.

Sociaal tarief elektriciteit daalt, aardgas stijgt

© Shutterstock

Vanaf 1 juli dalen de sociale tarieven voor elektriciteit gemiddeld 15,9 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Daarmee zitten de sociale tarieven voor stroom op het laagste niveau in twee jaar tijd, in lijn met de commerciële tarieven. Dat blijkt uit berekeningen door de federale energieregulator CREG. Het sociaal enkelvoudig tarief voor elektriciteit bedraagt vanaf juli 22,238 cent per kilowattuur, inclusief btw.

Het sociaal tarief voor aardgas stijgt met 9,5 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Zonder het sociaal tarief zou de tariefstijging 19 procent bedragen. Het sociaal tarief bedraagt nu 4,471 cent per kilowattuur, inclusief btw.

Stijging van minimumpensioenen en reeks uitkeringen

Een reeks uitkeringen wordt verhoogd vanaf 1 juli vanwege de indexering en het regeerakkoord over de welzijnsenveloppe.

De bedragen van de Inkomensgarantie voor ouderen (IGO), voor 65-plussers die niet over voldoende middelen beschikken, stijgen vanaf 1 juli met 2 procent. De Inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) en de Integratietegemoetkoming voor mensen met een handicap stijgen beide met zowat 2 procent.

Het minimumpensioen stijgt vanaf 1 juli eveneens met 2 procent, meldt het kabinet van minister van Pensioenen Karine Lalieux. Dat komt overeen met een stijging met 32,74 euro bruto per maand voor een alleenstaande en met 40,91 euro voor een huishouden. De invaliditeitspensioenen voor mijnwerkers stijgen met 2,5 procent.

Volledig werklozen zien hun minimale uitkering stijgen met 1,3 procent of 21,45 euro bruto per maand voor gezinshoofden en 17,38 euro voor alleenstaanden, blijkt uit berekeningen van de christelijke vakbond. De minimumuitkeringen voor tijdelijke werkloosheid stijgen met 3,5 procent.

Ook de werkbonus, de vermindering van de persoonlijke bijdragen voor de sociale zekerheid voor werknemers met een laag loon, wordt verhoogd vanaf juli. De aanpassing hangt af van de loonschaal: het maximale bedrag van de werkbonus voor bedienden met een refertemaandloon kleiner of gelijk aan 2.013,64 euro wordt bijvoorbeeld opgetrokken tot 262,16 euro.

Uitkeringen voor ouderschapsverlof stijgen eveneens: alleenstaande ouders die voor een kind zorgen zien hun uitkeringen stijgen met 1,2 procent, net als ouders die genieten van 1/5e tijdskrediet om voor een kind te zorgen.

De minimumuitkeringen in het kader van arbeidsongevallen en beroepsziekten stijgen met 2 procent. De minimumbedragen van de ziekte- en invaliditeitsuitkeringen tot slot, stijgen met 2,5 procent voor reguliere werknemers die gezinshoofd zijn en met 2 procent voor alle andere categorieën.

Defibrillator verplicht bij alle voetbalclubs in Vlaanderen

© RR

Vanaf 1 juli moeten alle voetbalclubs een automatisch externe defibrillator (AED) ter beschikking hebben op hun voetbalterreinen. Volgens Voetbal Vlaanderen heeft veruit de meerderheid van de clubs al een AED-toestel. De verplichting komt er om de laatste twijfelaars – naar schatting zo’n 120 van de ongeveer 1.200 clubs – over de streep te trekken.

De verplichting geldt vanaf de start van het voetbalseizoen op 1 juli 2023 en wordt opgenomen in de criteria van de terreinkeuringen. Clubs kunnen een tegemoetkoming krijgen van 500 euro wanneer ze via Voetbal Vlaanderen een AED-toestel aankopen. De federatie helpt ook om de bijbehorende opleidingen te geven aan de clubs.

Volgens het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg sterven in ons land jaarlijks ongeveer 10 sporters jonger dan 25 door hartfalen. Door tijdig in te grijpen met een AED-toestel verhoog je de overlevingskans tot wel 70 procent.

Vlaamse verkeersbelasting stijgt met 5 procent

De verkeersbelasting in Vlaanderen stijgt in Vlaanderen vanaf 1 juli met 5,2 procent. Dat is het gevolg van de jaarlijkse indexering. Vorig jaar bedroeg de toename 8,97 procent.

Volledig elektrische wagens en auto’s op waterstof zijn vrijgesteld van verkeersbelasting. Oldtimers, die dus minstens 30 jaar geleden in het verkeer gebracht zijn, worden forfaitair belast tegen 99,99 euro sinds 1 januari. Die taks wordt dit jaar niet aangepast.

Bij de inschrijving van elke auto is eenmalig de belasting op inverkeerstelling (BIV) verschuldigd. Het bedrag hangt af van de milieukenmerken en de leeftijd van de wagen. Ook die taks stijgt door de jaarlijkse indexering met 5,2 procent.

Veranderingen aan 16.000 bushaltes van De Lijn

© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Op 1 juli start de eerste grote fase van de uitrol van de basisbereikbaarheid – ook Hoppin genoemd – bij de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn. Daarbij kunnen haltes afgeschaft, verplaatst of hernoemd worden, frequenties veranderen of nieuwe lijnnummers verschijnen. Brugge krijgt een volledig nieuw stadsnet.

Reizigers kunnen op de website of in de app van De Lijn checken welke veranderingen er zijn voor hun reis. Er is ook een overzicht van de veranderingen per gemeente op www.delijn.be/gemeenten.

De basisbereikbaarheid is een nieuw systeem van openbaar vervoer, dat werkt met lagen en het treinnet als ruggengraat heeft. Later volgen nog fases. In januari 2025 moet de hele operatie rond zijn. In totaal zal ongeveer 40 procent van de reistrajecten worden aangepast.

Gokreclame verboden

Gokreclame op tv, radio, websites en affiches, in tijdschriften of kranten mag vanaf 1 juli niet meer, in de strijd tegen het aantal gokverslaafden in België.

Concreet komt er een verbod op reclamespots op televisie, radio en in bioscoopzalen; advertenties en video-advertising op websites; digitale kanalen en sociale mediaplatformen; advertenties in tijdschriften of kranten; reclameaffiches op openbare plaatsen; gepersonaliseerde reclame via mail, post, berichtendiensten, sms of sociale media en alle reclamedrukwerk. Er komen ook strikte ethische en vormelijke regels waaraan de resterende vormen van gokreclame moeten voldoen. Vanaf januari 2025 zal ook de sponsoring van sportclubs door gokbedrijven worden aangepakt. 

Vanuit de gok- en sportsector klinkt er kritiek op het verbod en is naar de rechtbank getrokken. Zo startte Napoleon een procedure bij een Brusselse kortgedingrechter om een schorsing van het KB te vragen tot de Raad van State uitspraak kan doen. De beschikking daarvan zou voor “vlak voor of vlak na 1 juli” zijn. Minister Van Quickenborne gaf al aan “vertrouwen te hebben” dat het KB de juridische procedures zou doorstaan.

Maestro-bankkaarten verdwijnen geleidelijk aan

© Hollandse Hoogte

Vanaf 1 juli zullen zowat tien miljoen Maestro-bankkaarten in België geleidelijk aan uit omloop genomen worden. De gebruikers krijgen een Debit Mastercard in de plaats. Die kaart is beter voor online winkelen en wordt wereldwijd breder aanvaard, zegt uitgever Mastercard. De overgang zal maximaal vijf jaar duren.

Het Maestro-merk bestaat sinds 1991, maar werd ontwikkeld voor betalingen in fysieke winkels, en niet voor het digitale tijdperk. Daarom verdwijnt het systeem in Europa. Wie een Maestro-kaart in de portefeuille heeft, hoeft niets te doen. Als de kaart vervalt, zal de bank automatisch de nieuwe debetkaart met een ander en korter kaartnummer toesturen. De kaart blijft gekoppeld aan de zichtrekening en zal op dezelfde manier werken.

Fiscaal voordeel voor bedrijfswagens op benzine en diesel wordt afgebouwd

De fiscale aftrekbaarheid voor nieuwe bedrijfswagens met een verbrandingsmotor wordt vanaf 1 juli afgebouwd. Met die maatregel wil de regering het wagenpark verder vergroenen. Alleen bedrijfswagens zonder CO₂-uitstoot (elektrisch of op waterstof) blijven 100 procent aftrekbaar tot 1 januari 2027, nadien wordt ook hun aftrek geleidelijk aan afgebouwd.

Voor bedrijfswagens die aangeschaft werden voor 1 juli verandert niets. De kosten blijven in dezelfde mate aftrekbaar. Voor personenwagens op fossiele brandstof (benzine, diesel, lpg of cng) aangeschaft tussen 1 juli en 31 december 2025 wordt de aftrekbaarheid afgebouwd. Voor auto’s die op fossiele brandstof rijden zal er na 31 december 2025 geen fiscale aftrek meer zijn.

Voor bedrijfswagens die pas na 1 juli 2023 worden aangekocht, stijgt bovendien de CO₂-solidariteitsbijdrage. Hoeveel die stijging inhoudt, hangt af van het brandstoftype en de CO₂-uitstoot van de wagen.

Proximus trekt tarieven op

© Peter Hilz

Proximus verhoogt op 1 juli een aantal van zijn tarieven. Het telecombedrijf verwijst naar de gestegen kosten voor onder meer lonen, energie en apparatuur.

Een aantal Flex-packs, die verschillende diensten combineren, worden bijvoorbeeld 3 euro per maand duurder. De abonnementen voor vast internet ‘Internet Maxi’ en ‘Internet Maxi Fiber’ worden 1 euro per maand duurder.

Concurrent Telenet verhoogde zijn tarieven al op 5 juni.

Bestraffing mogelijk voor boeren die te dicht bij waterloop bemesten

Landbouwers in Vlaanderen die te dicht bij waterlopen meststoffen strooien, kunnen daar vanaf 1 juli voor bestraft worden. De Mestbank zal bij elke inbreuk een proces-verbaal opstellen, aldus de Vlaamse Landmaatschappij.

Het Waterwetboek voorziet in bufferstroken – meestal van 5 meter breed, soms 10 meter – langs waterlopen die niet bemest mogen worden. Ze dienen om te vermijden dat meststoffen in het grond- en oppervlaktewater terechtkomen. “Voor een goede waterkwaliteit is het belangrijk om die afstandsregels te respecteren”, zegt de Vlaamse Landmaatschappij (VLM).

De voorbije maanden hebben de toezichthouders van de Mestbank de afstandsregels toegelicht, maar vanaf 1 juli kunnen bestraffingen volgen. “De toezichthouders zullen bij elke inbreuk een proces-verbaal opstellen”, legt VLM-woordvoerster Leen Van den Bergh uit. “Ze bezorgen dat pv aan het parket, dat dan beslist wat er verder mee gebeurt.” Bijna altijd wordt de inbreuk doorgestuurd naar het departement Omgeving voor een bestuurlijke boete, die meestal tussen 500 en 1.000 euro ligt. Daarnaast kan zo’n inbreuk ook gevolgen hebben voor de premies die de landbouwer krijgt via het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, aldus nog Van den Bergh.

Volgens de VLM komt het nog regelmatig voor dat landbouwers te dicht bij een waterloop bemesten, al heeft dat “mogelijk ook te maken met het feit dat landbouwers nog niet of onvoldoende op de hoogte waren in de periode van sensibilisering”.

De Vlaamse Landmaatschappij wijst er ten slotte op dat landbouwers voor de bufferstroken mogelijk een vergoeding kunnen krijgen, via een beheerovereenkomst of ecoregeling.

Riziv betaalt thuiszorg bij chemo en langdurig antibioticagebruik terug

© BELGAIMAGE

Patiënten kunnen vanaf 1 juli hun langdurige intraveneuze antibioticabehandeling of chemotherapie thuis toegediend krijgen, zonder extra kosten. Ze krijgen zo de mogelijkheid om in hun vertrouwde omgeving te blijven tijdens hun behandeling.

Concreet kunnen patiënten na twee behandelingen in het ziekenhuis ervoor kiezen de rest van de behandeling thuis voort te zetten. Mogelijk kan de patiënt op die manier ook aan het werk blijven. “Thuis” kan ook bijvoorbeeld een woonzorgcentrum, herstelverblijf of voorziening voor personen met een handicap zijn.

Zo’n thuisbehandeling moet gebeuren in overleg met een gespecialiseerde arts en in nauw overleg met de huisarts van de patiënt. Het zorgteam van het ziekenhuis coördineert de thuishospitalisatie en verduidelijkt wie welke taken en verantwoordelijkheden opneemt. De patiënt behoudt altijd het recht om in het ziekenhuis behandeld te worden.

Extra vrijwillige overuren mogelijk

Vanaf 1 juli zijn opnieuw bijkomende fiscaal vriendelijke overuren mogelijk: de zogenaamde relance-overuren. Ze komen bovenop andere mogelijke overuren. Vakbonden en werkgevers bereikten daar eerder een akkoord over.

De fiscaal gunstige relance-overuren waren eerder al mogelijk, maar worden dus hernomen vanaf 1 juli. Concreet gaat het om bijkomende overuren die kunnen worden gepresteerd bovenop gewone vrijwillige overuren: 120 per kalenderjaar tot eind juni 2025.

Het moet wel om vrijwillige uren gaan. De gepresteerde uren zijn fiscaal interessant voor de werknemers. Ze zijn vrijgesteld van socialezekerheidsbijdragen en niet onderworpen aan de personenbelasting. Met andere woorden: bruto is netto. Ook voor de werkgever is de regeling interessant.

Sensor voor bepaalde patiënten met diabetes type 2 wordt gratis

© Shutterstock

De sensor voor patiënten met diabetes type 2 die drie keer per dag insuline moeten krijgen, wordt vanaf 1 juli volledig terugbetaald. Het gaat volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke om 18.900 volwassenen en kinderen.

Met een sensor – een soort pleister met een klein naaldje – kunnen patiënten continu hun suikerspiegel meten, waardoor bloed prikken niet langer nodig is. Maar goedkoop is dat met 920 euro per jaar niet. In 2021 werkten minder dan 2.000 mensen met diabetes type 2 met sensoren.

De sensoren verminderen het aantal hospitalisaties en zorgen dus voor minder absenteïsme op school of op het werk, verduidelijkt Vandenbroucke. Daarnaast verbetert het hun levenskwaliteit. De minister verwacht ook dat patiënten op termijn minder complicaties zullen ontwikkelen als gevolg van hun diabetes.

Individueel maatwerk gaat van start

Op 1 juli gaat individueel maatwerk van start, een maatregel die mensen met een arbeidshandicap vlotter aan de slag moet helpen in gewone bedrijven. Aanvragen kunnen vanaf maandag 3 juli ingediend worden via het WSE-loket, het e-loket van het departement Werk en Sociale Economie.

Van de 172.000 werkzoekenden in Vlaanderen heeft om en bij de 20 procent een problematiek van cognitieve, psychische, lichamelijke of zintuiglijke aard. Momenteel vinden die mensen met een arbeidsbeperking vooral werk in het collectief maatwerk, de vroegere beschutte of sociale werkplaatsen. Om hen meer kansen te geven om ook aan de slag te gaan bij gewone bedrijven, heeft de Vlaamse regering het decreet individueel maatwerk uitgewerkt.

Dat decreet moet het voor werkgevers aantrekkelijker maken om mensen met een arbeidshandicap aan te trekken. Zo komt er naast de bestaande loonpremie, die werkgevers compenseert voor rendementsverlies, ook een begeleidingspremie. Die premie moet bedrijven ondersteunen wanneer ze iemand met een arbeidsbeperking in dienst nemen. De hoogte van de begeleidingspremie zal afhankelijk zijn van de mate waarin begeleiding noodzakelijk is.

MIVB-abonnement goedkoper voor Brusselse 65-plussers

© BELGA

Brusselaars van 65 jaar en ouder betalen vanaf 1 juli nog maar 12 euro voor een jaarabonnement bij de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB. Voor 65-plussers die niet in Brussel wonen, blijft de prijs van een MIVB-jaarabonnement ongewijzigd op 60 euro.

Screeningsmechanisme voor buitenlandse investeringen gaat van start

Vanaf 1 juli zal een screeningsmechanisme voor buitenlandse investeringen operationeel zijn. Daarbij zal een Interfederale Screeningscommissie geplande investeringen doorlichten die mogelijk een risico kunnen inhouden voor de nationale veiligheid en de strategische belangen van het land.

De commissie is een orgaan waarin de federale regering en alle deelstaten vertegenwoordigd zijn. Het is de bedoeling dat dankzij de screening voorkomen kan worden dat investeerders van buiten de Europese Unie de controle in handen krijgen of eigenaar of beheerder worden van kritieke infrastructuur in België.

Alleen specifieke buitenlandse investeringen zullen doorgelicht worden. Zo moet het gaan om investeringen door spelers van buiten de Europese Unie. Zij moeten hun plannen aanmelden wanneer zij een belang van minstens 10 procent willen verwerven in ondernemingen “waarvan de activiteiten raken aan de sectoren van defensie, energie, cyberveiligheid, elektronische communicatie of digitale infrastructuren”, zo luidt het. De drempel ligt op 25 procent voor domeinen als artificiële intelligentie, halfgeleiders, lucht- en ruimtevaart, voedselzekerheid, grondstoffen, media en toegang tot gevoelige informatie.

De screening zal in principe maximaal twee tot drie maanden duren. Ze kan leiden tot een positief besluit, een positief besluit met voorwaarden, of een afwijzing van de geplande investering.

“De oorlog in Oekraïne heeft er ons op pijnlijke wijze aan herinnerd hoe belangrijk het is om de economische weerbaarheid en strategische autonomie van ons land te versterken”, zegt minister van Economie Pierre-Yves Dermagne. Hij verwijst ook naar een nakende deal in 2016 tussen toenmalig netbeheerder Eandis en het Chinese overheidsbedrijf State Grid, die op het laatste moment afsprong.

Mannen moeten na seks met andere man nog vier maanden wachten om bloed te geven

© BELGA

Mannen die seks hebben met mannen kunnen vanaf 1 juli bloed geven na een wachttijd van vier maanden.

Tot enkele jaren geleden mochten mannen die seks hebben met mannen, geen bloed geven. Dat moest het risico verkleinen dat patiënten besmet zouden raken met bloedoverdraagbare infectieziekten, zoals hiv. In 2017 kwam er een versoepeling, waarbij die mannen wel bloed mogen geven indien ze twaalf maanden lang geen seksuele betrekkingen met een man hebben gehad. Die wachttijd wordt nu ingekort tot vier maanden.

Rode Kruis Vlaanderen benadrukt dat die wachttijd niets te maken heeft met de geaardheid van de betrokkenen, maar wel met risicogedrag, en dat belangrijker dan het recht op bloed geven het recht van elke patiënt op het veiligst mogelijke bloed is.

LGBTQ+-verenigingen blijven erbij dat de maatregel discriminerend is. “Mannen die seks hebben met mannen (MSM) worden nu allemaal uitgesloten op basis van hun groepsidentiteit. De veronderstelling dat alle MSM seksueel risicovol gedrag stellen is stereotyperend en fout: er bestaat niet één vast profiel van MSM”, zei Eef Heylighen, woordvoerder van çavaria. In andere landen zijn er andere regels. In Nederland bijvoorbeeld is er ook een wachttijd van vier maanden voor mannen na het laatste seksuele contact met een andere man. Maar die wachttijd valt wel weg als zij “in een duurzame, monogame relatie van ten minste twaalf maanden” zitten”.

Vlaamse interlandelijke adoptiediensten fuseren

De drie Vlaamse interlandelijke adoptiediensten smelten op 1 juli samen tot een eengemaakte instelling. Ze gaan verder onder de vlag van Het Klein Mirakel, een van de bestaande diensten. Het Vlaams ministerie van Welzijn wil zo de beschikbare middelen, kennis en expertise bundelen.

Volgens Adoptieambtenaar Ariane Van den Berghe worden alle dossiers van kandidaat-adoptieouders de komende maanden “stapsgewijs overgeheveld”. Omdat elke dienst werkte met andere herkomstlanden, is er ook geen impact op de wachtlijsten. “De medewerkers van de niet-geselecteerde diensten kunnen in de overgangsperiode ook aan de slag blijven”, legt Van den Berghe uit.

In 2019 besloot toenmalig minister van Welzijn Jo Vandeurzen dat er met ingang van 2023 nog maar een dienst zou overblijven, aangezien het aantal interlandelijke adopties al jaren terugloopt. Die datum bleek te krap. De Vlaamse regering besloot daarom om de diensten zes maanden extra tijd te gunnen.

Terwijl in 2009 nog 244 kinderen uit het buitenland werden geadopteerd, waren dat er in 2012 nog maar de helft. Nog tien jaar later werden in België 28 interlandelijke adopties uitgevoerd. Het aantal binnenlandse adopties lag niet veel lager, met 17. Dat cijfer schommelt al een decennium tussen de 15 en de 30.

Tarieven van kilometerheffing voor vrachtwagens aangepast

© BELGA

In de drie gewesten van het land worden op 1 juli nieuwe tarieven van kracht voor de kilometerheffing voor vrachtwagens. In Vlaanderen en Brussel gaat het om een indexaanpassing, in Wallonië worden sommige tarieven duurder en andere goedkoper.

De tarieven in Vlaanderen en Brussel worden geïndexeerd met 6 à 7 procent, zo blijkt uit data van Viapass, het publiek orgaan dat de kilometerheffing coördineert en controleert in België. Zo gaat in Vlaanderen de heffing voor de oudste en minst milieuvriendelijke vrachtwagens van meer dan 32 ton met Euronorm 0, 1 of 2 van 0,255 naar 0,272 euro per kilometer. Bij gelijkaardige vrachtwagens, maar met de recentere en milieuvriendelijkere Euronorm 6, gaat de heffing van 0,172 naar 0,183 euro per kilometer.

In Wallonië werd de kilometerheffing in januari geïndexeerd, nu volgen andere aanpassingen. Zo zijn er onder andere prijsverhogingen voor de oudere, meer vervuilende zware vrachtwagens, maar prijsdalingen voor milieuvriendelijkere trucks.

Er komen geen nieuwe tolwegen bij.

De software van de OBU’s, de toestellen die in de vrachtwagens de gereden kilometers registreren, zal automatisch geüpdatet worden met de nieuwe tarieven.

België roept gebruik van sojaolie voor transport een halt toe

Op 1 juli gaat de uitfasering voor het gebruik van sojaolie voor transport in. Dat betekent dat brandstofleveranciers hun doelstellingen voor hernieuwbare energie in transport niet meer kunnen behalen met sojaolie.

Op 1 januari deed de federale regering ook al het gebruik van palmolie voor transport in de ban. Begin juni meldde minister van Leefmilieu Zakia Khattabi (Ecolo) dat het gebruik van palmolie was teruggevallen naar nul. De zogenaamde biobrandstoffen hebben vanuit klimaatoogpunt geen voordeel ten opzichte van fossiele brandstoffen, zei minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) toen.

Palm- en sojaolie worden soms bijgemengd in diesel. Het gaat in principe om biobrandstoffen, maar ze veroorzaken wel ontbossing op grote schaal. “Ze kosten de consument geld aan de pomp en in plaats van minder veroorzaken ze méér uitstoot door de massale ontbossing om deze gewassen te telen. Gekker dan dit moet het niet worden”, aldus minister Van der Straeten. Door palm- en sojaolie niet meer te laten meetellen voor de verplichtingen inzake hernieuwbare energie in transport, hoopt de regering de stimulus weg te nemen.

“In de eerste maanden van 2023 is er nog 44 miljoen liter sojaolie gebruikt in België om er diesel van te maken”, zei minister Khattabi in juni. Toch werd toen al een lichte daling in het gebruik van sojaolie gezien. “De enige uitzonderingen, waarvan de Europese Commissie vroeg dat België ze toestond, zijn oliën op basis van afvalstoffen of met een certificering die aantoont dat ze niet ten koste van de natuur zijn geteeld. Ik heb mijn administratie gevraagd om nauw toe te zien op de naleving van die verplichting”, aldus minister Khattabi.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen