Brandweerzone Vlaams-Brabant West

Enkele tientallen geiten omgekomen bij zware brand op boerderij in Bever

In Bever is de brandweer volop bezig met het nablussen van een zware brand in een boerderij. Het vuur was ontstaan onder een afdak waar hooi en stro lag, maar sloeg over op een stal waarin geiten zaten. Enkele tientallen dieren hebben het niet overleefd.

"We kregen gisteravond kort na elf uur een oproep voor een brand in een stal in Bever", vertelt Alain Habils van de brandweerzone Vlaams-Brabant West. "De brand is ontstaan bij hooi en stro dat lag opgeslagen onder een afdak vlak naast de stal. Maar het vuur is gedeeltelijk overgeslagen naar de stal. We zijn erin geslaagd om een paar honderd geiten die in de stal stonden te redden. Helaas zijn er ook enkele tientallen dieren om het leven gekomen. Een deel door het vuur en de rook, een deel heeft een dierenarts laten inslapen omdat ze zwaargewond waren." 

Brandweer moet nog nablussen

"Het ging over een aanzienlijke hoeveelheid hooi en stro dat nu uit elkaar moet getrokken worden en daarom moeten we nog zeker een paar uur nablussen. De buurt kan daar nog wel wat hinder van ondervinden en dan sluit je best ramen en deuren. Op de oorzaak hebben wij als brandweer geen zicht", zegt Habils, "maar het is wel een gekend fenomeen dat zo'n dingen zelfontbranden doordat in de kern van strobalen of hooi er nog wat vocht is en dat geeft een soort van bacteriegroei. Die woekerende bacteriën produceren hitte, voldoende om de boel in brand te steken", vertelt Habils nog.

Meest gelezen