Inwoners van Dnipro op een bankje.

Hoe kijken Oekraïners naar gebeurtenissen  afgelopen weekend? "De Wagneropstand was een verademing"

In Oekraïne gingen de gevechten aan het front gewoon door tijdens de Wagneropstand van afgelopen weekend. Hoe keek de lokale bevolking naar het schouwspel? En welke verwachtingen hebben ze voor het tegenoffensief? Journalist Arnaud Dedecker zat in Zaporizja, op 40 kilometer van het front, en sprak erover met de inwoners.

"Maandag hebben onze soldaten in alle sectoren vorderingen gemaakt. Het is een mooie dag." Dat zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski in zijn nachtelijke videotoespraak. Gisteren claimde het leger de herovering van het kleine dorpje Rivnopil in de regio Donetsk. Het is het negende dorp dat de Oekraïners wisten terug te winnen. 

De boodschap komt er na het woelige weekend met de Wagneropstand. Tijdens de opstand zat freelancejournalist Arnaud Dedecker in Zaporizja, op zo'n 40 kilometer van het front. Hij sprak erover met de inwoners. 

Verademing

Ze zagen het als een verademing, vertelt hij in "De ochtend" op Radio 1. "De mensen vertelden dat ze al maanden bang zijn voor een kernramp (door de onveilige situatie aan de kerncentrale van Zaporizja, red.). Een koppel van twee dertigers vertelde me dat ze al maanden geen alcohol drinken. Die avond hadden ze toch een fles champagne ontkurkt."

"Ze weten ook dat het offensief heel moeilijk wordt als er niets in Rusland gebeurt. Dagelijks brengen ziekenwagens gewonden weg. We horen nog steeds explosies. Het blijft hier hevig."

Mensen worden apathischer

Dat Oekraïense tegenoffensief gaat volgens waarnemers minder vlot dan verwacht. Rivnopil blijft een klein stadje en die negen bevrijde dorpen zijn niet het gehoopte resultaat, vertelt Dedecker. Volgens Oekraïne moet de belangrijkste fase van het offensief nog beginnen.

Dedecker vertelt dat er veel spanning is onder de inwoners. "Er is veel onwetendheid. Het Oekraïense leger houdt de touwtjes stevig in handen, dus voor journalisten is het erg moeilijk om tot aan het front te geraken en te weten wat daar gebeurt."

Ook dat het offensief traag op gang komt, is de mensen daar niet ontgaan, vertelt Dedecker. "Ik denk dat de mensen een beetje moe worden. Ze vragen zich af of het toch niet zo'n groot succes wordt als gehoopt."

Daarnaast dreigen de inwoners, met name van Zaporizja, apathisch te worden, vertelt Dedecker. "Ze leven met die gigantische nucleaire dreiging en dagelijks vallen er ook raketten in de stad. 'Als er morgen een raket op mijn winkel valt en ik ben gewond, dan is dat zo', zeiden mensen me."

Toch geloven de Oekraïners nog steeds in de volledige bevrijding van het bezette gebied, zegt hij. "Maar de weg ernaartoe zal erg moeilijk zijn."

BELUISTER - "De Oekraïners weten dat het offensief trager verloopt dan verwacht", vertelt freelancejournalist Arnaud Dedecker in "De ochtend":

Meest gelezen