Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Klankopname suggereert dat Donald Trump geheime documenten toont aan buitenstaanders

In de Verenigde Staten is een geluidsopname van voormalig president Donald Trump opgedoken waaruit zou blijken dat hij geheime documenten toont aan buitenstaanders. Het zou om een geheim aanvalsplan tegen Iran gaan. In de opname is te horen hoe Trump zegt dat hij als president dat document zou kunnen delen, maar dat hij dat als ex-president niet meer kan doen.

De Amerikaanse nieuwszender CNN kon de hand leggen op een klankopname die gemaakt is in Bedminster, New Jersey, waar Donald Trump een golfresort heeft. De opname dateert van juli 2021, goed een half jaar dus nadat Trump het Witte Huis verlaten heeft.

Het CNN-programma "Anderson Cooper 360" heeft de klank uitgezonden. Er zijn details te horen uit een gesprek dat een belangrijke rol speelt in de aanklachten die onafhankelijk aanklager Jack Smith tegen Trump heeft opgesteld over Trumps vermeende misbruik van geheime documenten. De opname suggereert dat Trump een geheim document van het Pentagon in handen heeft over aanvallen tegen Iran.

Aanklachten over geheime documenten?
De aanklachten tegen Donald Trump gaan over het bewust achterhouden van vertrouwelijke documenten. Bij zijn vertrek uit het Witte Huis in januari 2021 zou hij honderden officiële, geheime documenten meegenomen hebben naar zijn buitenverblijf Mar-a-Lago in Florida. Volgens de wet had hij die moeten indienen bij het Nationaal Archief.

Bij de documenten waren stukken die als "geheim" en "zeer geheim" zijn aangemerkt. Sommige bevatten informatie die te maken heeft met de nationale veiligheid van de Verenigde Staten, maar ook over defensie en de wapensystemen van zowel de VS als andere landen, over de nucleaire programma's van de VS, en over mogelijke kwetsbaarheden van de VS en zijn bondgenoten. Trump zou ook geheime documenten aan anderen hebben laten zien.

Geluidsopname

In de opname praat Donald Trump met een schrijver en een uitgever die zijn voormalige stafchef Mark Meadows helpen bij het schrijven van een boek. Twee van Trumps stafmedewerkers wonen het gesprek bij. Gesprekken met auteurs werden regelmatig opgenomen om er zeker van te zijn dat Trumps uitspraken nadien correct werden weergegeven.

Volgens een van de aanklachten van onafhankelijk aanklager Jack Smith zou Trump in dat gesprek een geheim document over het aanvalsplan op Iran hebben getoond aan mensen die daartoe niet gemachtigd zijn.

"Dit zijn de papieren"

In het document lijkt Trump inderdaad te verwijzen naar dat document en zijn geheime status. "Dit zijn de papieren", klinkt het. "Dit werd gedaan door het leger en is aan mij overhandigd." Vervolgens merkt Trump op dat het document geheim blijft, classified. "Zie je, als president kon ik het gedeclassificeerd hebben. Nu kan ik dat niet, zoals je weet, het is nog altijd geheim."

Het gesprek volgde kort nadat Trump boos had gereageerd op nieuwsberichten dat Mark Milley, de hoogste legergeneraal in VS, hem had afgeraden om Iran aan te vallen in de laatste periode van zijn presidentschap. Volgens Trump zou het document de beweringen van Milley kunnen ondergraven.

Het onderzoek naar Trump zit in de eindfase. Zodra het afgerond is, zal onafhankelijk aanklager Jack Smith adviseren om Trump al of niet strafrechtelijk te vervolgen.

Eerder deze maand pleitte Donald Trump nog onschuldig op alle 37 aanklachten die Smith tegen hem opgesteld heeft. Volgens hem zijn de aanklachten een poging om zijn komende verkiezingscampagne te saboteren.

Meest gelezen