Andere verloning en ondersteuning door verpleegkundigen en administratief personeel moeten werk van huisartsen verlichten  

Huisartsen kunnen er binnenkort voor kiezen om anders betaald te worden en meer ondersteuning te krijgen in hun praktijk. Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) maakt voor de "new deal" 40 miljoen euro vrij zodat huisartsen verpleegkundigen kunnen inschakelen en verloond kunnen worden per vaste patiënt. Huisartsen zijn tevreden met de nieuwe maatregel. 

De "new deal" van federaal minister van Volksgezondheid Vandenbroucke ligt al bijna een jaar op tafel, maar nu heeft het groen licht gekregen van de artsensyndicaten en ziekenfondsen. Met 40 miljoen euro en vijf pijlers moet de "new deal" de druk op artsen doen afnemen en ervoor zorgen dat ze op een correctere manier verloond worden. 

"Huisartsen moeten zich kunnen toeleggen op de zorg en de noden van de patiënt", legt Vandenbroucke uit in "De ochtend" op Radio 1. "We moeten ze meer tijd geven met de patiënt en dat kan alleen door de administratieve taken door te geven aan andere mensen binnen de praktijk."  

Extra handen

Vaak werken huisartsen met een heel klein team, maar dat wil Vandenbroucke nu herzien. "Huisartsen die minimum 1.000 patiënten hebben, kunnen premies aanvragen waardoor ze extra administratieve hulp kunnen inschakelen, maar bijvoorbeeld ook een verpleegkundige voor 12 uur per week." Concreet zal een huisartsenpraktijk van 3.000 patiënten recht hebben op een voltijdse verpleegkunde.  

Voor de verloning van een arts kijken we naar de leeftijd, maar ook naar de sociale situatie van een patiënt

Minister Vandenbroucke

Meer verpleegkundigen om de zorg te verdelen klinkt als een goed idee, maar is er net geen tekort aan die verpleegkundigen? "Ja, het wordt een opdracht die te vinden", erkent Vandenbroucke. "Maar een praktijkverpleegkundige is iets anders dan een gewone verpleegkundige. Ik hoop dat we daardoor mensen die hun diploma verpleegkunde links hebben laten liggen, opnieuw aanspreken. Misschien dat het ook jongeren inspireert om voor verpleegkunde te studeren."  

Geld anders besteden

Een andere verandering die wordt doorgevoerd in de "new deal" is de verloning van de huisartsen. Nu worden ze betaald per patiënt die ze zien. In het nieuwe systeem zouden ze minder geld krijgen per consultatie, maar wel geld voor het profiel van een patiënt. "Zo zal een arts meer krijgen voor een oudere patiënt, omdat die vaak meer zorg nodig heeft dan een jongere patiënt. We kijken naar leeftijd, maar ook naar de sociale situatie", verduidelijkt de minister.  

De huisarts moet op die manier minder druk ervaren om zoveel mogelijk patiënten fysiek te ontvangen in zijn praktijk. Hij kan zich dan meer toeleggen op verschillende soorten zorg. "Zo kan er tijd worden gemaakt voor een telefonische babbel bijvoorbeeld."  

BELUISTER - Minister Vandenbroucke geeft een woordje uitleg bij de "new deal" in "De ochtend":

Kiest een huisarts er dan best voor om in het nieuwe systeem te stappen? "Het is aan de huisarts zelf om te kiezen. Het loon van de arts zal ongeveer hetzelfde blijven, los van in welk systeem die werkt. Maar het nieuwe systeem legt de nadruk op de begeleiding van vaste patiënten, meer dan enkel ingrijpen op acute momenten", klinkt het.  

Elke arts die minimum 1.000 patiënten heeft, kan zelf kiezen of hij meestapt in de "new deal", maar Vandenbroucke hoopt er wel de standaard van te maken. De testfase zal starten vanaf het najaar en in 2024 zal het systeem in werking treden.  

Wat vinden de artsen zelf?

De Vlaamse huisartsenvereniging Domus Medica reageert positief op de nieuwe financiering. "We kunnen zo beter inzetten op de kwaliteit van de zorg en moeten niet langer focussen op zoveel mogelijk patiënten zien op een dag."

Linde Tilley, die werkt in een grote Gentse groepspraktijk, is wel blij dat er gestart wordt met een proefperiode. "Zo kunnen we goed evalueren waar en hoe het nog beter kan. Het is belangrijk om te zien of we met het budget én mensen kunnen aannemen én de afspraken duidelijk kunnen maken aan de verpleegkundigen."

BEKIJK - Een verpleegkundige neemt bepaalde taken over van de huisarts in Gent:

Videospeler inladen...

De groepspraktijk in Gent kan met behulp met de premies twee voltijdse verpleegkundigen inschakelen. "Nu hebben we zelf budget voor een halftijdse verpleegkundige. Dat is dus een groot verschil in werklast."  

Ook de Christelijke Mutualiteit ziet de voordelen van de "new deal". "De eerstelijnszorg van de toekomst moet zowel preventie, care als cure financieren en moet een antwoord bieden op de huidige uitdagingen. Bovendien zal de patiënt financieel geen verschil voelen: de patiënt betaalt exact hetzelfde als vandaag, maar wordt ruimer omkaderd."

Meest gelezen