© leo de bock

Nieuw project van Kind en Gezin meet kwaliteit van kinderopvang in Vlaanderen

Met het nieuwe project MeMoQ gaat Kind en Gezin de pedagogische kwaliteit van de kinderopvang in Vlaanderen meten, monitoren en bevorderen. Het project combineert wetenschappelijk onderzoek met expertise uit de kinderopvangpraktijk. “Goede kinderopvang doet meer dan enkel kinderen opvangen. Ze draagt ook bij aan de ontwikkeling van kinderen”, zegt Katrien Verhegge, administrateur-generaal van Kind en Gezin.

In Vlaanderen gaat bijna 52 procent van de baby’s en peuters naar de formele kinderopvang. “Ze brengen er heel wat tijd door”, zegt Verhegge. Met het decreet kinderopvang van 2014 had de Vlaamse regering veel ambitie op het vlak van pedagogische kwaliteit. Kind en Gezin zette deze ambitie om en gaf opdracht aan de universiteiten van Leuven en Gent om instrumenten te ontwikkelen die de pedagogische kwaliteit meten, monitoren en bevorderen.

Het project MeMoQ (Meten en Monitoren van de pedagogische kwaliteit van de kinderopvang) combineert het wetenschappelijk onderzoek met expertise en ervaringen uit de praktijk. Tijdens de ontwikkeling ervan werd ook een nulmeting uitgevoerd. De resultaten daarvan brengen sterktes en aandachtspunten van de Vlaamse kinderopvang aan het licht.

Volgens Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen heeft Vlaanderen nu voor het eerst een realistisch en omvattend beeld van de pedagogische kwaliteit van de opvang van baby’s en peuters. “Bovendien is het een basis om evoluties over meerdere jaren in kaart te brengen. In nagenoeg elke opvanglocatie kan nu sterker ingezet worden op de pedagogische kwaliteit van de kinderopvang.”

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer