Foto: VRT

Verplicht rijbewijs B leidt tot moeilijkheden bij rekrutering brandweer en politie 

Brandweer- en politiekorpsen merken dat het moeilijker wordt om rekruten te vinden omdat ze moeten beschikken over een rijbewijs B. Jonge mensen halen minder snel hun rijbewijs en het houdt hen tegen om te solliciteren bij de hulpdiensten, zo berichten kranten van Mediahuis. "We botsen echt op een limiet. De voorwaarden moeten herbekeken worden", bevestigt Brandvereniging Vlaanderen.  

Bij de politie of brandweer gaan, het is niet voor iedereen weggelegd. Niet alleen door de jobinhoud, maar ook door alle vereisten die komen kijken voor je aan de opleiding kan beginnen. Naast een strenge selectieprocedure moeten de potentiële kandidaten aan een aantal voorwaarden voldoen. Eén daarvan is in het bezit zijn van een rijbewijs B.  

En daar knelt net het schoentje, merkt Hans Clarysse, voorzitter van de Brandvereniging Vlaanderen. "Het is een drempel, want veel rekruten hebben hun rijbewijs nog niet na het middelbaar. Nieuwe brandweerlieden moeten selectieproeven doen. Het zou helpen als ze tijdens of na de periode van die proeven nog de tijd krijgen om voor hun rijbewijs te gaan", zo vertelt hij in "De ochtend" op Radio 1.  

We moeten nog meer inzetten op levenslang leren. Alle informatie en opleidingen bij de start krijgen, is soms te zwaar

Hans Clarysse, voorzitter van de Brandvereniging Vlaanderen

Het valt niet te ontkennen dat een rijbewijs B wel noodzakelijk is bij de brandweer. "Niet alleen om op het werk te raken als je wordt opgeroepen, maar ook wanneer de vaste chauffeur van een van de kleinere voertuigen verhinderd is of iets aan de hand krijgt tijdens een interventie."

Ook is er altijd iemand bij de brandweer die in het bezit moet zijn van een rijbewijs C om met de pompwagen te rijden. Dat rijbewijs kan nadien wel nog behaald worden en wordt gefinancierd door de brandweer zelf. 

Financieel bijspringen?

Kan de financiële last, die bij het behalen van een rijbewijs B komt kijken, ook niet verlicht worden door de politie of brandweer? "Bij de politie is dat een logischere stap, maar bij de brandweer zien we daarvoor een te groot verloop", erkent Clarysse. "Het heeft weinig nut geld te stoppen in een kandidaat die na een jaar of iets langer vertrekt bij ons. Dat zou verloren moeite zijn."  

BELUISTER - Voorzitter van de Brandvereniging Vlaanderen Hans Clarysse legt uit waarom een rijbewijs B een drempel is voor nieuwe rekruten bij de brandweer:

Het is beter om andere pistes te bewandelen, maar die moeten nog besproken worden bij de verschillende brandweerzones. "Het is sowieso tijd om de voorwaarden te herbekijken. Zo kunnen we bepalen vanaf wanneer in de opleiding dat rijbewijs essentieel wordt."

De selectieproeven werden al eens herbekeken, maar ook daar zit nog marge op, vindt Clarysse. "We moeten nog meer inzetten op levenslang leren. Alle informatie en opleidingen bij de start krijgen, is soms te zwaar. Het is beter dat op te delen in modules, wat we nu al gedeeltelijk doen. Er zijn wel delen van de opleiding die verschoven kunnen worden naar een langer termijn."

Meest gelezen