Politie waarschuwt: vertrouw geen Engelstalige klusjesmannen die bij u thuis komen aanbellen

Een dak renoveren of ontmossen, een oprit vernieuwen of andere klussen. Engelstalige werkmannen hebben zich de jongste weken op verschillende plaatsen in het Antwerpse aangeboden om klusjes uit te voeren. Ga er niet op in, waarschuwt de politie. Ze verdwijnen met uw voorschotten en werken niets af.

tg

De oplichters komen met een smoes en zeggen bijvoorbeeld dat er veel mos op het dak groeit, dat de oprit aan een opknapbeurt toe is of dat ze met een overschot aan materiaal van straatwerken zitten en dat ze die klusjes wel voor je willen opknappen. En dat allemaal aan een heel schappelijke prijs.

Ze vragen wel een voorschot of zelfs om alles vooraf te betalen. De malafide werkmannen leveren vervolgens maar half werk en verdwijnen met het geld.

“De klussers spreken meestal Engels. Ze rijden rond in bestelwagens die er uitzien als echte werkauto’s omdat er ladders op gemonteerd zijn, of met opdrukken van een klusjesdienst. Ze komen aanbellen met de beste prijs. Vaak kiezen ze er gemakkelijke slachtoffers uit, zoals bijvoorbeeld alleenstaande oudere dames”, zegt de Antwerpse politie die waarschuwt om nooit in te gaan op hun aanbod.

Komen ze toch bij je langs? Wijs hen dan af en neem onmiddellijk contact op met de politie. Dat kan gratis via de Blauwe lijn op 0800 123 12.

Elektronische kaart

Dergelijke activiteit valt onder de wetgeving op de ambulante handel, waarschuwt de FOD Economie. De persoon die zo’n activiteit uitvoert, moet hiervoor een machtiging hebben in de vorm van een elektronische kaart, afgeleverd door een erkend ondernemingsloket. Deze persoon moet die machtiging tonen aan de consument alvorens een aanbod te doen. De papieren machtigingen zijn niet meer geldig sinds 31/03/2014.

Wanneer er toch een contract wordt afgesloten bij u thuis heeft u een herroepingsrecht en kan u gedurende 7 werkdagen het contract kosteloos laten annuleren. Deze voorwaarden gelden ook voor het uitvoeren van werken (ontmossen van het dak, asfaltwerken, tuinwerken...). Tijdens deze periode mag er nog geen enkele dienst worden geleverd en de consument mag nog altijd afzien van het contract.

Aangezien de Britse werkmannen vaak agressief uit de hoek kunnen komen, waarschuwt u best altijd de politie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen