Christine Lagarde: “De inflatie zal nog een tijdje hoog blijven”

Ondanks een afzwakking van de inflatie is het volgens Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), veel te vroeg om victorie te kraaien. Meer zelfs, ze waarschuwt dat de inflatie nog een tijdje hoog zal blijven.

Waarom is dit belangrijk?

De ECB is vorig jaar begonnen met het geldbeleid te verstrakken. Sindsdien is de rente met 400 basispunten gestegen. De inflatie is intussen gedaald, maar die is nog altijd een veelvoud van de doelstelling van de centrale bank.

In het nieuws: Tijdens een toespraak op het jaarlijkse symposium van de ECB in het Portugese Sintra waarschuwde Lagarde voor tweede-ronde-effecten, waarbij de toegenomen productie- en loonkosten ervoor zorgen dat de hoge inflatie niet snel zal verdwijnen.

  • "Ondanks een daling van de consumentenprijzen is het nog te vroeg om de overwinning op de inflatie uit te roepen. We hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt, maar er is nog werk aan de winkel", zei de ECB-voorzitter. "De geldontwaardin
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer