Schepen Bart Dewandeleer poseert voor de Bosdelle

Zaventem zet woongebied van 4 hectare om in landbouwzone: "Historische beslissing"

De gemeenteraad van Zaventem heeft unaniem beslist om de Bosdelle in Sterrebeek te beschermen als open ruimte. Het gaat over een gebied van 3,7 hectare tussen de Bosdellestraat en de Voskapelstraat. "Een historische ommekeer", noemt schepen van Ruimtelijke Ordening Bart Dewandeleer (CD&V) de beslissing. 

In Sterrebeek wordt de Bosdelle, een woongebied van 3,7 hectare, omgevormd tot bouwvrij landbouwgebied. Vóór 2011 was de Bosdelle in het gewestplan al ingekleurd als landbouwgebied. Maar in 2009 werd het gebied door Vlaanderen omgevormd tot woongebied via het RUP Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel (VSGB). De gemeente Zaventem draait die beslissing nu opnieuw terug. 

Bouwshift

"We zetten hiermee een enorme stap in de bouwshift. We hebben ook expliciet de goedkeuring gekregen van de Vlaamse regering voor ons plan. Een omvorming van woongebied naar landbouwgebied op deze schaal is een historisch feit in onze gemeente”, zegt schepen Dewandeleer.

Het is overigens niet de eerste maatregel die Zaventem neemt in het kader van de bouwshift. "Het uitkleuren van het woongebied komt er na eerdere beslissingen van het gemeentebestuur om geen nieuwe private verkavelingen met wegenis goed te keuren aan de Vossemlaan in Sterrebeek en aan de Konijnenstraat in Zaventem in april van dit jaar", aldus de schepen. 

Bouwen kan nog

Wordt bouwen dan onmogelijk in Zaventem? "Helemaal niet", antwoordt Dewandeleer. "Het gaat niet over een bouwstop, wel over een bouwshift. Bouwen kan dus nog steeds op de plaatsen die daarvoor het best geschikt zijn. Dat is in ons geval het centrum van de gemeente, maar niet langer de groene periferie. Ik ben dan ook zeer tevreden met deze beslissing. Het feit dat de gemeenteraad ze unaniem goedkeurde, toont dat we wat dat betreft allemaal op dezelfde golflengte zitten in Zaventem."

Meest gelezen