Cyberaanval treft overheidswebsites

© ImageGlobe

De federale overheid is maandagavond en dinsdagochtend het doelwit geweest van een cyberaanval. Dat bevestigt de Kanselarij van de eerste minister dinsdag.

wver

De cyberaanval begon maandag rond 16 uur en is dinsdag rond 11 uur gestopt. Verschillende federale overheidsdiensten kregen te kampen met een cyberaanval die de toegang tot officiële websites en diensten verhinderde. “We werden geconfronteerd met een IT-aanval die gericht is op federale systemen”, zegt Francis Adyns van de FOD Financiën. “Niet alleen de FOD Financiën werd getroffen, maar alle overheidsdiensten die werken met deze toegangspoort.”

Als gevolg van de aanval waren websites die eindigen op ‘.belgie.be’, ‘.belgique.be’, ‘.belgien.be’ en ‘.fgov.be’ soms moeilijk bereikbaar. Zo meldde de FOD Financiën dinsdag op Twitter “storingen” in zijn onlinedienstverlening. “De panne was niet algemeen, het waren golven van aanvallen waardoor het op bepaalde momenten met enige vertraging ging en op andere momenten beter”, weet Adyns.

Extreem veel aanvragen

Het gaat om een zogenaamde DDoS-aanval, bedoeld om de normale werking van een website te verstoren door extreem veel aanvragen van buitenaf te verzenden. Wie achter de aanval zit, is niet duidelijk. De Kanselarij benadrukt dat de aanvragen om de servers te overbelasten van over de hele wereld kwamen.

Een DDoS-aanval kan de toegang tot websites verhinderen, maar laat de achterliggende data onaangeroerd, burgers moeten zich dus geen zorgen maken over hun privacy, is te horen. De overheid en Belnet hebben bijkomende maatregelen genomen om dergelijke aanvallen in de toekomst nog sneller onder controle te krijgen”, luidt het in een mededeling.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen