© Shutterstock

Cyberaanval treft overheidswebsites

Verschillende federale overheidsdiensten hebben te kampen met een cyberaanval die de toegang tot officiële websites en diensten verhindert.

nd

“We worden sinds gisteren geconfronteerd met een IT-aanval die gericht is op federale systemen”, zegt Francis Adyns van de FOD Financiën. “Niet allen de FOD Financiën is getroffen, maar alle overheidsdiensten die werken met deze toegangspoort.”

Als gevolg van de aanval kunnen e-services tijdelijk storingen ondervinden. “De panne is niet algemeen, het zijn golven van aanvallen waardoor het op bepaalde momenten met enige vertraging gaat en op andere momenten beter”, weet Adyns. Soms werken de sites dan weer niet.

Het gaat om een zogenaamde DDoS-aanval, bedoeld om de normale werking van een website te verstoren door extreem veel aanvragen van buitenaf te verzenden. Die aanval is sinds maandagnamiddag om 16 uur bezig, waarbij de hackers regelmatig van profiel veranderen. De overheid werkt samen met Belnet en andere diensten om de aanval af te weren en de toegankelijkheid van de websites en applicaties te herstellen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER