Radio2

Koeien, kippen en varkens doen het met een kwart antibiotica minder

In 2022 werd bijna 25 procent minder antibiotica gebruikt bij dieren dan het jaar voordien. Het is meteen de grootste afname sinds 2011. Dat is goed nieuws want als antibiotica niet zorgvuldig of te vaak worden gebruikt, worden bacteriën er resistent voor en worden antibiotica veel minder effectief.

Het is niet zo dat mensen resten van antibiotica binnenkrijgen uit de melk die ze drinken of het vlees dat ze eten. "Daarop wordt vandaag grondig gecontroleerd en bestaan erg strikte wachttijden tussen het gebruik van antibiotica bij het dier en de eventuele consumptie", vertelt professor Dierengeneeskunde Jeroen Dewulf (UGent). Maar onrechtstreeks heeft het gebruik van antibiotica bij dieren wel effect op de mens. "Hoe meer antibiotica, hoe meer resistente bacteriën."

Nog te vaak preventief

In de veehouderij worden antibiotica nog te vaak ook preventief gebruikt. Tot vandaag zit in sommige voeders voor dieren nog steeds antibiotica verwerkt. Maar sinds 2011 wordt sterk ingezet op een vermindering van dat gebruik. "Elk bedrijf wordt gescreend en krijgt jaarlijks een rapport", zegt professor Dewulf. "Bedrijven in het rood moeten dringend ingrijpen en worden nauwer opgevolgd. Dat is vooral een kwestie van betere hygiëne, betere bioveiligheid, inzetten op vaccinatie, …"

BEKIJK - "Het is belangrijk om koeien stressvrij te houden", zegt melkveehouder Tom uit Vrasene:

Videospeler inladen...

Niet meer het kneusje

En met resultaat want sinds 2011 ligt het antibioticagebruik al 58 procent lager en de sector heeft de ambitie om dat tegen volgend jaar naar een vermindering van 65 procent te brengen. "Europees hingen we aan het staartje. We zijn nog niet bij de besten van de klas, die zitten in Scandinavië, maar we zitten toch al op niveau van Frankrijk en Duitsland."

Ondanks de algemene daling, is er een lichte toename bij vleeskippen en vleeskalveren. Maar ondertussen zijn ook daar meer maatregelen genomen om de trend te doen keren. 

Meest gelezen