Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Covid-19 is nog niet weg, waarschuwt Europese afdeling WHO

Archiefbeeld.Beeld EPA

We moeten op onze hoede blijven voor Covid-19, dat nog elke week ongeveer duizend levens eist in Europa. Daarvoor heeft het Europese kantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag gewaarschuwd.

“Hoewel het niet langer een wereldwijde noodtoestand is voor de volksgezondheid, is Covid-19 nog niet weg”, zei regionaal directeur Hans Kluge dinsdag op een persconferentie. De WHO verklaarde op 5 mei dat de gezondheidsnoodtoestand achter de rug was.

Toch beklemtoont het Europees kantoor van de WHO dat er elke week nog steeds 1.000 nieuwe sterfgevallen plaatsvinden in de regio, die 53 landen omvat en zich uitstrekt tot Centraal-Azië. Bovendien gaat het volgens Klüge om een onderschatting, omdat het aantal landen dat de coronadoden regelmatig rapporteert aan de WHO gedaald is. Klüge dringt bij de autoriteiten aan op een vaccinatiegraad van de kwetsbare bevolking van minstens 70 procent.

Long covid

Volgens de regionaal directeur leed één op de dertig Europeanen in de afgelopen drie jaar aan long covid. “De langetermijngevolgen van Covid-19 blijven een diepgaand effect hebben op de volksgezondheid wereldwijd en mogen niet genegeerd worden”, zei dokter Catherine Smallwood, hoofd voor gezondheidsnoodtoestanden van WHO Europa.

In heel Europa blijft ook waakzaamheid geboden rond de epidemie van de apenpokken - in mei werden in Europa 22 gevallen geregistreerd - en de gevolgen van hittegolven. Die extreme hitte kostte 20.000 mensen in de regio het leven tussen juni en augustus vorig jaar, aldus WHO Europa op Twitter.

Lees ook

Hoge Gezondheidsraad raadt nieuwe coronabooster enkel voor ouderen, risicopatiënten en zorgmedewerkers aan

Zijn kankervaccins de ultieme doorbraak? ‘Het wordt een chronische ziekte waar je niet aan sterft’