Pornstar Martini is dé cocktail van de zomer, maar waar komt die naam eigenlijk vandaan?

De Pornstar Martini lijkt populairder dan ooit en stoot misschien zelfs de jarenlange nummer één, de mojito, van zijn troon. Het is een geel-oranje cocktail die geserveerd wordt in een mooie coupe, met ernaast een shotglaasje champagne. Maar waar komt die naam vandaan? "Het is een beetje een provocatieve naam in combinatie met de vorm van het glas waarin de cocktail geserveerd wordt", zegt Didier Van den Broeck van cocktailbar Dogma in Antwerpen.

De Pornstar Martini is een cocktail op basis van passievrucht en wodka. En hij is razend populair. Zo populair dat de Nederlandse rappers Lil Kleine, Boef, $hirak en Cristian D er een song over hebben geschreven die op nummer 1 staat in de Nederlandse hitparade.

Ook in cocktailbars bij ons duikt hij steeds meer op: "We hebben de cocktail jaren niet gemaakt, maar op een gegeven moment werd de vraag zo groot dat we hem zijn beginnen maken", zegt Didier Van den Broeck van cocktailbar Dogma in Antwerpen in "De Wereld Vandaag" op Radio 1. "Hij staat zelfs niet écht op de kaart, maar je kan hem wel in elke cocktailbar bestellen."

Wat gaat er in de Pornstar Martini?

In de cocktailshaker gaan ijsblokjes, passievruchtenlikeur (of sap), vanillewodka en eiwit. Na het schudden gaat het goedje door een zeef in de cocktail en krijg je dankzij het eiwit een mooi schuimig laagje.  Vervolgens serveer je het met de gehalveerde passievrucht op het schuimlaagje en een shotje prosecco of cava on the side. Volgens kenners is er een specifieke manier om de cocktail te drinken en optimaal te genieten van de smaaksensaties. Eerst lepel je de halve passievrucht uit, daarna drink je de cava of prosecco, en dan pas de cocktail.

Oorsprong?

Waar komt die Pornstar Martini vandaan? De cocktail werd bedacht in de vroege jaren 2000 in Londen door Douglas Ankrah. "In 2002 werd de Pornstar Martini voor het eerst geserveerd in de bar Lab. Dat was een beetje een foute bar, maar het drankje is wel wereldwijd rondgegaan en verkoopt vandaag als zoete broodjes", zegt Didier Van den Broeck van de Antwerpse cocktailbar Dogma. 

Maar vanwaar komt die naam dan? Zelf zei bedenker Douglas Ankrah daar ooit over dat de cocktail er zo sexy uitzag dat een pornoster hem zou drinken. Maar dat is niet de enige hypothese die de ronde doet. "Het is een beetje een provocatieve naam, maar Martini verwijst naar het glas waarin de cocktail geserveerd wordt", zegt Didier Van den Broeck.

Nog een andere hypothese over de naam is dat de mannen die vroeger naar de 'meisjes van plezier' gingen, verplicht waren hen een glaasje champagne te serveren. Totdat er een man een cocktail met passievrucht bestelde waar een shotje champagne bij hoorde: de Pornstar Martini. Zo had hij meteen een traktatie voor zijn "meisje van plezier".

Hét recept?

Zoals bij veel cocktails is er een basisrecept waar heel wat variaties op bestaan. Het basisrecept volgens Didier Van den Broeck is passievrucht, wodka, limoensap en vanille. "Je kan er ook creatief mee te werk gaan. Wanneer iemand een Pornstar Martini bestelt, wil die eigenlijk iets met passievrucht en iets zwoels. Dus je kan daar heel wat kanten mee op: wat koffie-extract aan toevoegen, misschien zelfs wat vodka vervangen door cognac... Die verstopte ingrediënten kunnen het drankje meer diepgang geven."

Meest gelezen