Joris van Gennip

Anjet Daanje, auteur van bekroonde roman "Het lied van ooievaar en dromedaris", wint Constantijn Huygensprijs

De Nederlandse schrijfster Anjet Daanje rijgt de literaire prijzen aan elkaar: na de Libris 2023 en de Boekenbon 2022 krijgt ze nu de Constantijn Huygensprijs voor haar hele oeuvre, "een literair universum dat wat betreft spanwijdte en verteldrift zijn gelijke niet kent".

De historische roman “Het lied van ooievaar en dromedaris” van Anjet Daanje, bestaande uit elf verhalen en losjes geïnspireerd op de Britse schrijvende zussen Brontë, is een bestseller en won twee van de drie grootste boekenprijzen in ons taalgebied: de Libris Literatuurprijs 2023 en de Boekenbon Literatuurprijs 2022. Nu krijgt de Nederlandse schrijfster daar de Constantijn Huygensprijs bovenop, voor haar hele oeuvre. 

Hoewel haar naam nu pas overal opduikt, timmert Anjet Daanje, pseudoniem van Anjet den Boer, al dertig jaar aan de weg. In 1993 debuteerde ze met de roman “Pianomuziek in de regen”. Daanje schrijft romans, scenario’s, novellen en een bundel met vertaalde en eigen gedichten. Een “literair universum dat wat betreft spanwijdte en verteldrift zijn gelijke niet kent,” zegt de jury van de Constantijn Huygensprijs, die onder de indruk is van “de overweldigende kracht van dit eigenzinnige oeuvre.”

De boeken van Anjet Daanje tonen de macht van de verbeelding en zitten dicht op de huid van onze tijd

Met “Het lied van ooievaar en dromedaris” verlegde Anjet Daanje de grenzen van de historische roman, volgens de jury. “Haar boeken tonen de macht van de verbeelding en zitten dicht op de huid van onze tijd.” In januari krijgt Daanje de Constantijn Huygensprijs uitgereikt.

Ruth Joos interviewde Anjet Daanje voor het programma "Brommer op zee":

De Constantijn Huygensprijs is 12.000 euro waard en wordt al sinds 1947 elk jaar uitgereikt door de Jan Campert-stichting in Nederland. Nagenoeg alle grote namen uit de Nederlandstalige letteren hebben de Constantijn Huygensprijs gekregen, zoals Willem Elsschot, Louis-Paul Boon, Hugo Claus, Cees Nooteboom, Arnon Grunberg, Joke van Leeuwen, Tom Lanoye, Stefan Hertmans of Peter Verhelst.     

Beschermd met copyright

Meest gelezen