Honderdtal bewoners geëvacueerd bij brand in appartementsgebouw in Ganshoren: vier gewonden

In de Brusselse gemeente Ganshoren is dinsdagavond brand uitgebroken in een flatgebouw van veertien verdiepingen aan de Van Overbekelaan. Het hele flatgebouw werd geëvacueerd en het medisch interventieplan werd afgekondigd.

lto

Bij de brand raakten vier personen gewond, meldt de Brusselse brandweer. ‘Twee personen moesten ter plaatse worden verzorgd en één persoon is met een ziekenwagen naar het ziekenhuis gebracht.’ Later op de avond moest nog een tweede persoon naar het ziekenhuis gebracht worden.

‘De eerste oproepen zijn binnengekomen omstreeks 20.40 uur. Er waren tientallen oproepen omdat er een grote rookpluim zichtbaar was’, zei brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. ‘De medische diensten, de brandweer en de politie kwamen ter plaatse en meteen werd er opgeschaald met vijf autopompen en drie autoladders.’

Toen zijn diensten toekwamen, besloeg de brand de hele trappenhal van de benedenverdieping tot de veertiende verdieping. Derieuw noemt de brand ‘redelijk indrukwekkend’. ‘Het deed ons denken aan de torenbrand in Londen, maar gelukkig viel het hier nog allemaal mee.’

© BELGA

Gemeentelijke rampenfase

Het vuur aan het flatgebouw aan de Van Overbekelaan ontstond aan trappen aan de buitenzijde, en verspreidde zich langs die weg en via een aantal balkons naar de keukens van een aantal flats. Omstreeks 21.30 uur was de brand onder controle, maar de brandweer moest nog nablussen. De schade aan het gebouw is aanzienlijk. Een veertigtal appartementen zouden minstens tijdelijk onbewoonbaar zijn. De bewoners, een honderdtal personen, werden allemaal geëvacueerd, en om hen op te vangen werd de gemeentelijke fase van het rampenplan in werking gesteld.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.