Een metalen werkkoffer viel op de tegelvloer naast de toeristen in de basiliek van Tongeren.© Dirk Roefflaer

Werkkoffer valt uit hemelgat van Tongerse basiliek naast groepje toeristen: “Aan dood ontsnapt”

Tongeren -

Enkele toeristen in de basiliek van Tongeren kregen woensdagvoormiddag de schrik van hun leven. Vanuit het hemelgat op 20 meter hoogte plofte een zware werkkoffer naast het groepje toeristen op de vloer.

Dirk Roefflaer

© Dirk Roefflaer

Om 10.45 uur stond een tiental toeristen achteraan in de basiliek. Plotseling was er een enorme knal. Uit het hemelgat op 20 meter hoog in de zoldering van de basiliek is bij werken de koffer van een schroefmachine naar beneden geploft. Op enkele meters van de toeristen. In de koffer zat normaal gezien een nieuwe elektrische schroefmachine, maar die was in gebruik en is dus niet mee naar beneden gevallen. Bij het installeren van stroomkabels is het luik dat het gat afdekt, verschoven en zo kon de koffer naar beneden vallen.

Administrator Albert Boulet kwam langs: “Het hemelgat werd vroeger gebruikt ter gelegenheid van Pinksteren, om een duif neer te laten of rode bloemen als de vurige tongen. Bij Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart werd een Mariabeeld omhoog gehesen door dat luik.”

Het hemelgat zal afgedekt worden met een glazen plaat om de bezoekers van de belforttoren een zicht te gunnen op de beiaard. “Het is te hopen dat ze die plaat goed vastmaken”, besloot Albert.

De kerkwachter neemt geen risico’s en spant de plaats af met kerkstoelen en een lint. “Ik vervang suisse Tony voor één keer en dan gebeurt zoiets. Je kan nooit voorzichtig genoeg zijn hè.”

© Dirk Roefflaer

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer