© ATV

Nieuwe Covid-vaccinatiecampagne start in september, sterk aanbevolen voor risicogroepen

In september start de nieuwe Covid-vaccinatiecampagne. Het vaccin wordt sterk aanbevolen voor risicogroepen, maar zal beschikbaar zijn voor iedereen. Voor een vaccin zal je wel niet langer terecht moeten in grote vaccinatiecentra. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid woensdag beslist.

gjs
Bron: BELGA

De covidpandemie is voorbij, maar het virus gaat wel nog in beperkte mate rond. In de herfst, wanneer het weer kouder wordt, bestaat de vrees dan ook voor een nieuwe opstoot zoals dat ook voor andere virussen het geval is. Dat is zeker zo bij risicogroepen, die meer vatbaar zijn om kwalijke gevolgen te ondervinden van een besmetting.

Vorige week had de Hoge Gezondheidsraad daarom nog aangeraden om een vijfde coronaprik te geven. De vaccinatie werd toen aangeraden voor onder meer 65-plussers, zwangere vrouwen, mensen met onderliggende aandoeningen en het personeel in de zorgsector. Een grote vaccinatiecampagne bij de brede bevolking werd niet aangeraden.

LEES OOK. De vijfde coronaprik komt er, maar er is dringend nood aan nieuw vaccin

Toch komt die er. De boosterprik zal beschikbaar zijn voor wie ze maar wilt. Wat we niet meer zullen zien, is een coronapas om je toegang te geven tot bepaalde zaken of evenementen tenzij je niet gevaccineerd bent.

De vraag is nu wel nog met welk vaccin dat zal gebeuren. Er is nood aan een aangepast vaccin, dat extra goed werkt tegen de nieuwste varianten van het coronavirus.

De vaccinatiecampagne zal in elk geval niet meer zo groot opgezet worden. Het is niet meer de bedoeling om vaccinatiecentra in evenementen- of sporthallen te openen. Net zoals bij de griepprik kunnen huis- en bedrijfsartsen de vaccins toedienen. Sinds november vorig jaar mogen ook apothekers coronaprikken zetten.

Wie?

Voor gezonde kinderen, jongeren en volwassenen onder de 65 jaar is een nieuwe herhalingsprik overigens niet nodig, zegt de HGR. Wie dat wil, kan de nieuwe booster wel krijgen, “maar dit zou dan een volledig individuele beslissing zijn, niet gebaseerd op een wetenschappelijke aanbeveling”. Of de prik dan gratis is, valt nog af te wachten.

Vaccinatie wordt wel aangeraden voor 65-plussers, zwangere vrouwen, mensen met onderliggende aandoeningen, zorgpersoneel en wie samenwoont met (heel) kwetsbare personen. Ook mensen die roken of gerookt hebben, verslaafd zijn alcohol of drugs en immobiel zijn zouden baat hebben bij een nieuwe booster.

Om welke onderliggende aandoeningen gaat het?

  • BMI >40
  • Patiënten met een chronische aandoening aan de longen, inclusief ernstige astma, nieren, lever, het hart en/of de hersenen, waaronder dementie, ernstige depressie en schizofrenie
  • Diabetes-patiënten type 1 en 2
  • Verschillende zeldzame ziektes waaronder het Syndroom van Down
  • Patiënten die medicatie nemen om het immuunsysteem te onderdrukken, bijvoorbeeld bij orgaantransplantatie of kankerbehandeling

Leeftijd blijft volgens de HGR de belangrijkste risicofactor voor een ernstig ziekteverloop. De experten wijzen op studies waaruit blijkt dat het risico op overlijden door een covidbesmetting 25 keer hoger is voor 50- tot 64-jarigen in vergelijking met 18- tot 29-jarigen. Voor 65- tot 74-jarigen ligt het risico zelfs 60 keer groter, voor 75- tot 84-jarigen 140 keer en voor 85-plussers 340 keer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER