En plotseling ontwaakte Oostenrijk: “We financieren de oorlog van Poetin met onze energierekeningen”

De afhankelijkheid van Oostenrijk van Russisch gas was zeer groot vóór het begin van de oorlog in Oekraïne. Die is sindsdien slechts in geringe mate verminderd. Maar volgens de Oostenrijkse minister van Energie zal dit binnenkort veranderen. Zijn het loze beloften?

Waarom is dit belangrijk?

Hoewel de Europese Unie tot nu toe geen concrete maatregelen heeft genomen om de import van Russisch aardgas tegen te houden, roept zij haar lidstaten al vele maanden op om hun energievoorziening te diversifiëren. Hoewel velen van hen de aanbevelingen hebben opgevolgd door meer contracten met andere landen af te sluiten, hebben sommige landen veel minder inspanningen geleverd. Dit geldt met name voor Oostenrijk.

In het nieuws: Oostenrijk schakelt dan toch een versnelling hoger om energie-onafhankelijk te worden van Rusland.

  • Begin deze week verklaarde Leonore Gewessler (Die Grünen), de Oostenrijkse minister van Energie, dat haar land snel moet stoppen afhankelijk te zijn van Russisch gas.
  • Deze verklaring lijkt gezien de context van de oorlog vanzelfsprekend, maar als je kijkt naar de acties van het land het afgelopen jaar, is er tot nu toe nog niet veel van in huis gekomen.

"Onze afhankel

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer