luchtkwaliteit

Rookwolk van Canadese bosbranden bereikt België

Een enorme rookwolk, veroorzaakt door de bosbranden in Canada, trekt de komende dagen ook over ons land. Al zullen we er niet veel van merken.

agg

De rookwolk van de bosbranden in Canada heeft Europa bereikt. Dat heeft de Europese klimaatdienst Copernicus dinsdagmiddag gezegd. In Canada woeden al sinds begin mei bosbranden, en dat in verschillende regio’s: van British Columbia in het westen tot Nova Scotia in het oosten van het land. Liefst 7,7 miljoen hectare ligt in de as, dat is tweemaal België en meer dan het vorige record uit 1995, toen ging 7,1 hectare bos verloren.

De luchtkwaliteit in grote delen van Noord-Amerika verslechterde aanzienlijk door de branden. In Europa lijkt dat mee te vallen. ‘Aangezien de stofwolk zich op grote hoogte bevindt, is de kans klein dat we daar op het aardoppervlak iets van gaan merken’, zegt Frans Fierens van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). Door verstrooiing van het licht kan het stof wel een spectaculaire zonsondergang en -opgang veroorzaken, al hangt veel ook af van de bewolking.

Het komt zelden voor dat een rook- of stofwolk de Atlantische Oceaan overwaait. In 2020 gebeurde het al eens, toen de rook van bosbranden in de Amerikaanse staat Californië ons land bereikte. Omdat de piek van het traditionele Canadese bosbrandseizoen nog moet komen, is het niet ondenkbaar dat er deze zomer nog een stofwolk aankomt.

‘Af en toe komen zulke wolken ook in de onderste luchtlagen terecht’, zegt Fierens, maar ook dan hoeft ons dat allicht geen zorgen te baren. ‘Hoe verder de rook van de bron verwijderd is, hoe meer die verdund is. We moeten ons vooral zorgen maken over de luchtvervuiling die we dagelijks zelf produceren.’