Van pintjes in blik tot instant noedels: welk eten en drinken neem je best mee op de festivalcamping?
Het festival- en campingseizoen is sinds Graspop weer helemaal van start gegaan. Deze week op de planning van de festivalzomer: Rock Werchter. Wat mag je allemaal meenemen naar het campingterrein van eten en drank? HLN Eten stelt een checklist samen ter inspiratie voor wanneer je naar de winkel gaat én chef Gilles Draps deelt 4 campingrecepten met een snufje rock-’n-roll.
Tip 1: koop gericht
Neem niet lukraak wat uit de keukenkast, maar ga gericht boodschappen doen en hou rekening met de richtlijnen van het festival. Pijnpunt nummer één: glas is niet toegestaan. Dat betekent alarmfase rood voor de pot Nutella en speculoospasta voor bij je zak sandwiches. Denk voor die choco dus aan alternatieven zoals ‘Boerinneke’ in een plastic pot, voor pintjes in de plaats van een bak bier aan bier in blik en aan wijnvaatjes voor de wijnvoorraad. Liever pintjes van het huismerk uit de supermarkt omdat die goedkoper zijn? Dan ontdek je hier welke de lekkerste zijn.
Verder shop je vooral in de afdeling droge voeding en kijk je bij voorkeur met een heel nieuwe blik naar je vertrouwde supermarkt: al het eten dat zich buiten de gekoelde zones bevindt, is plots zéér interessant. Blikvoer is daarom met recht en reden de absolute festivalfavoriet. Geen idee of je met knakworsten, ravioli uit blik of noedels uit een potje naar de camping wil trekken? Sterrenchef Luc Bellings proefde van elke soort 5 varianten en tipt alvast de lekkerste.
Tip 2: hou er rekening mee dat niet alles meerdere dagen goed blijft in de warmte
Op dag één heb je een onwaarschijnlijke troef in handen: je koelbox is zijn naam op dat moment nog waard. Dat betekent frisse drankjes en het moment om iets extra tevoorschijn te toveren, zoals heerlijke tapas bijvoorbeeld. Het ideale dessert daarbij? Een lekkere fruitsalade die dag drie in hete temperaturen niét zal halen. Zo hebben jullie op zijn minst een mooie fond van vitaminen gelegd om de komende dagen al wat te compenseren.
Tip 3: minder vlees en vis, minder bacteriën?
Je hebt het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid niet nodig om te weten dat vis en vlees buiten de koelkast bewaren een aanslag op je maag betekent. Dat vraagt erom dat bacteriën op jouw voeding ook festival komen vieren. Tijd om de flexitariër in jezelf wakker te maken en eens een portie peulvruchten door je maaltijd te draaien. Je vindt ze in blik of in handige zakjes, afgewerkt met kruiden. Ook een optie: tonijn uit blik en droge worsten. En natuurlijk zwanworstjes voor de liefhebbers van het genre.
Tip 4: anti-katerontbijt
Nachtelijke avonturen durven al eens minder glansrijk aan te voelen in de ochtendzon. Beetje last van die krolse kater die in je hoofd zit te bonzen, dan is een ontbijt van havermout met banaan het perfecte recept om je te verlossen van het beestje. Verder bestrijd je die best met grote hoeveelheden water en een shot cafeïne. Ook een gebakken eitje is een ideaal middel tegen een kater, terwijl je van fruitsap beter wegblijft en al helemaal wanneer het lauw uit een brik komt. Vergeet ook niet dat je sneller verbrandt wanneer je in de zon alcohol drinkt.
Tip 5: spice it up!
Ben jij een echte foodie, die liefst ver weg blijft van al die ‘camping food’? Pak dan gerust een minimumbezetting aan kruiden mee. Kies wel voor plastic potjes, want zoals eerder gezegd, krijg je glas niet binnen op het campingterrein. Met peper, zout en Provençaalse kruiden geef je een banaal gerecht instant een zomerse toets: camping eten hoeft écht niet slecht te zijn als je het heft in eigen handen neemt.
Tip: Op The Hive vind je in de comfortzone een kookeiland, waar je gratis gebruik kan maken van o.a. kookplaten, waterkokers en microgolfovens.
4 recepten voor rock-’n-roll in de kookpotten op de camping
Gilles Draps is een outdoor-chef die ‘campingkoken’ in de vingers heeft. Momenteel roert hij in de potten bij het Deense Kadeau, dat onlangs nog verkozen werd tot het achtste beste restaurant van Europa. Hij daagt je graag uit om wat extra pit toe te voegen aan je campingfood, ideaal op de tonen van zijn favoriete band Balthazar.
1. Instantnoedels met een crunch
“Instantnoedels zijn een geweldige basis: je hebt een pot, noedels en kruiden. Voeg er nog wat extra groenten aan toe en je hebt een semi-gezond maaltje. Bloemkool, broccoli, wortel, courgette... die groenten houden het allemaal een paar dagen vol uit de koelkast.”
2. Netelige pasta
“Je hebt verse groenten zomaar bij de hand: ga netels plukken en voeg ze toe aan je pasta. Met een handdoek of t-shirt zorg je dat je je niet prikt, laat ze 1 minuut meekoken met de pasta en voeg olie, look en chili toe. Zo gemakkelijk krijg je een topgerecht met street credibility.”
3. Overnight oats
“Doe thuis havermout met wat vanille, kaneel en wat nootjes in een tupperware. ‘s Avonds giet je er een brikje melk bij. De hele nacht laten marineren en de volgende ochtend heb je een voedzaam ontbijt zonder dat je hoeft te koken.”
4. Pancakes voor elk uur van de dag/nacht
“Ideaal als ontbijt, lunch, vieruurtje of laatavondsnack: pancakes. Koop een kant-en-klare mix, doe er melk bij en je kan bakken. Boter blijft perfect goed buiten de koelkast, die zal alleen wat smelten. Snijd er nog een appelsien, banaan of wat blauwe bessen bij en maak de rest van de camping jaloers met je keukenskills.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
-
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?
In de supermarkt kan je vaak vleesverpakkingen kopen met korting omdat ze die dag zelf vervallen. En iedereen verliest weleens vlees in de koelkast uit het oog. Kan het helpen om dat vlees dan eerst op te bakken of om het in te vriezen om de houdbaarheidsdatum te verlengen of niet? Levensmiddelenchemicus Bruno De Meulenaert legt uit. -
Livios
Vermenigvuldig je energie zónder er extra voor te moeten betalen: met dit toestel kan het
Een warmtepompboiler is een duurzaam alternatief voor een elektrische boiler. Je verbruikt er drie tot vier keer minder energie mee. Ook op ecologisch vlak ben je ermee gebaat: hij stoot tot de helft minder CO2 uit dan een elektrische boiler. Bouwsite Livios legt alles uit over de werking, prijs, premies en terugverdientijd. -
-
HLN Shop
Is een automatische elektrische fiets interessant voor jou?
-
PREMIUM
Val je echt af door eerst groenten en daarna pas aardappelen of rijst te eten? Diëtist legt uit
Eerst je groenten, daarna je vlees en je aardappelen pas als laatste: meal sequencing of je maaltijd opeten in de ‘juiste’ volgorde is volop trending op sociale media. Het zou je zin in eten verminderen en je kans op diabetes type 2 verlagen. Hoe kan dat? En helpt dat dan ook om te vermageren? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft advies over de nieuwste gezondheidshype. “Er bestaat een veel eenvoudiger trucje.” -
PREMIUMVoor jou getest
Onze huissommelier proeft 15 soorten wijnvaatjes en is af en toe aangenaam verrast: “Dit is zomervakantie in een glas!”
Wanneer het mooi weer is buiten, stijgt elke keer opnieuw de verkoop van bag-in-box-wijnen. Handig om mee te nemen, maar zijn ze ook lekker? Onze huissommelier Sepideh Sedaghatnia neemt de proef op de som en stort zich op 15 wijnboxen van ongeveer drie liter per stuk in drie categorieën: rood, wit en rosé. Welke kleur wijn komt als lekkerste uit de bus? Of zijn ze allemaal even lekker in deze vorm? “Dit is een doorsnee wijn zoals je verwacht uit een box.” -
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
-
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
-
Livios
“Let in het bijzonder op voor melganzenvoet”: dit zijn je tuinklussen voor de maand mei
Mei is dé lentemaand bij uitstek. Alles ziet er fris en groen uit en je tuin wordt gekleurd door nieuwe bloemetjes. In de moestuin groeien je groentjes stevig door en je hoeft geen schrik meer te hebben voor vorst. Dat betekent dus dat er flink wat klusjes af te checken zijn. Bouwsite Livios weet hoe de kalender voor mei er precies uitziet. -
PREMIUM
‘Groenten zijn gezonder dan fruit’ en ‘seizoensgroenten zijn altijd goedkoper’: welke 6 mythes over groenten zijn waar?
Iedere dag hoor je wel een voedingsexpert verkondigen dat we voldoende groenten moeten eten. Maar is de ene soort gezonder dan de andere? Vermijd je beter groenten uit de diepvries, en krijg je van spinazie effectief meer spierballen? Een voedingsprofessor, diëtist en landbouweconoom scheiden zes feiten van fabels. “Het is een foute redenering dat seizoensgroenten altijd goedkoper zijn.” -
Rare geur in je herbruikbare waterfles? Dat ligt misschien aan hoe (vaak) je die schoonmaakt