Vietnam was het beloofde land; niet langer

Samsung, maar ook toeleveringsbedrijven voor Apple en Google, verplaatsten delen van hun activiteiten naar Vietnam, toen de lockdowns in China bleven duren. Nu de vraag uit het Westen hapert, is Vietnam niet langer het beloofde land.

Waarom is dit belangrijk?

Vietnam werd beschouwd als een alternatief voor China vanwege de lagere arbeidskosten, de gunstige geografische ligging, de opkomende markt, de veelvuldige handelsverdragen en politieke stabiliteit. Maar ondanks dat het land in staat is om high-tech fabrieken te huisvesten, is het onvoldoende bestand tegen mondiale vraagschokken.

In het nieuws. Grote technologiebedrijven, waaronder Samsung, hebben meer dan 45.000 werknemers in het land ontslagen vanwege een vertragende vraag in westerse markten. Anderen werken minder uren voor minder loon omdat bedrijven de productie terugschroeven.

Vietnamese wereldfabriek in de problemen

Zoom in. Samsung heeft ongeveer 100.000 werknemers in Vietnam in dienst. Het bedrijf was vorig jaar verantwoordelijk voor 9 procent van de totale exportinkomsten van het land.

  • De aanwez
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer