Van pintjes in blik tot instant noedels: welk eten en drinken neem je best mee op de festivalcamping?
Het festival- en campingseizoen is sinds Graspop weer helemaal van start gegaan. Deze week op de planning van de festivalzomer: Rock Werchter. Wat mag je allemaal meenemen naar het campingterrein van eten en drank? HLN Eten stelt een checklist samen ter inspiratie voor wanneer je naar de winkel gaat én chef Gilles Draps deelt 4 campingrecepten met een snufje rock-’n-roll.
Tip 1: koop gericht
Neem niet lukraak wat uit de keukenkast, maar ga gericht boodschappen doen en hou rekening met de richtlijnen van het festival. Pijnpunt nummer één: glas is niet toegestaan. Dat betekent alarmfase rood voor de pot Nutella en speculoospasta voor bij je zak sandwiches. Denk voor die choco dus aan alternatieven zoals ‘Boerinneke’ in een plastic pot, voor pintjes in de plaats van een bak bier aan bier in blik en aan wijnvaatjes voor de wijnvoorraad. Liever pintjes van het huismerk uit de supermarkt omdat die goedkoper zijn? Dan ontdek je hier welke de lekkerste zijn.
Verder shop je vooral in de afdeling droge voeding en kijk je bij voorkeur met een heel nieuwe blik naar je vertrouwde supermarkt: al het eten dat zich buiten de gekoelde zones bevindt, is plots zéér interessant. Blikvoer is daarom met recht en reden de absolute festivalfavoriet. Geen idee of je met knakworsten, ravioli uit blik of noedels uit een potje naar de camping wil trekken? Sterrenchef Luc Bellings proefde van elke soort 5 varianten en tipt alvast de lekkerste.
Tip 2: hou er rekening mee dat niet alles meerdere dagen goed blijft in de warmte
Op dag één heb je een onwaarschijnlijke troef in handen: je koelbox is zijn naam op dat moment nog waard. Dat betekent frisse drankjes en het moment om iets extra tevoorschijn te toveren, zoals heerlijke tapas bijvoorbeeld. Het ideale dessert daarbij? Een lekkere fruitsalade die dag drie in hete temperaturen niét zal halen. Zo hebben jullie op zijn minst een mooie fond van vitaminen gelegd om de komende dagen al wat te compenseren.
Tip 3: minder vlees en vis, minder bacteriën?
Je hebt het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid niet nodig om te weten dat vis en vlees buiten de koelkast bewaren een aanslag op je maag betekent. Dat vraagt erom dat bacteriën op jouw voeding ook festival komen vieren. Tijd om de flexitariër in jezelf wakker te maken en eens een portie peulvruchten door je maaltijd te draaien. Je vindt ze in blik of in handige zakjes, afgewerkt met kruiden. Ook een optie: tonijn uit blik en droge worsten. En natuurlijk zwanworstjes voor de liefhebbers van het genre.
Tip 4: anti-katerontbijt
Nachtelijke avonturen durven al eens minder glansrijk aan te voelen in de ochtendzon. Beetje last van die krolse kater die in je hoofd zit te bonzen, dan is een ontbijt van havermout met banaan het perfecte recept om je te verlossen van het beestje. Verder bestrijd je die best met grote hoeveelheden water en een shot cafeïne. Ook een gebakken eitje is een ideaal middel tegen een kater, terwijl je van fruitsap beter wegblijft en al helemaal wanneer het lauw uit een brik komt. Vergeet ook niet dat je sneller verbrandt wanneer je in de zon alcohol drinkt.
Tip 5: spice it up!
Ben jij een echte foodie, die liefst ver weg blijft van al die ‘camping food’? Pak dan gerust een minimumbezetting aan kruiden mee. Kies wel voor plastic potjes, want zoals eerder gezegd, krijg je glas niet binnen op het campingterrein. Met peper, zout en Provençaalse kruiden geef je een banaal gerecht instant een zomerse toets: camping eten hoeft écht niet slecht te zijn als je het heft in eigen handen neemt.
Tip: Op The Hive vind je in de comfortzone een kookeiland, waar je gratis gebruik kan maken van o.a. kookplaten, waterkokers en microgolfovens.
4 recepten voor rock-’n-roll in de kookpotten op de camping
Gilles Draps is een outdoor-chef die ‘campingkoken’ in de vingers heeft. Momenteel roert hij in de potten bij het Deense Kadeau, dat onlangs nog verkozen werd tot het achtste beste restaurant van Europa. Hij daagt je graag uit om wat extra pit toe te voegen aan je campingfood, ideaal op de tonen van zijn favoriete band Balthazar.
1. Instantnoedels met een crunch
“Instantnoedels zijn een geweldige basis: je hebt een pot, noedels en kruiden. Voeg er nog wat extra groenten aan toe en je hebt een semi-gezond maaltje. Bloemkool, broccoli, wortel, courgette... die groenten houden het allemaal een paar dagen vol uit de koelkast.”
2. Netelige pasta
“Je hebt verse groenten zomaar bij de hand: ga netels plukken en voeg ze toe aan je pasta. Met een handdoek of t-shirt zorg je dat je je niet prikt, laat ze 1 minuut meekoken met de pasta en voeg olie, look en chili toe. Zo gemakkelijk krijg je een topgerecht met street credibility.”
3. Overnight oats
“Doe thuis havermout met wat vanille, kaneel en wat nootjes in een tupperware. ‘s Avonds giet je er een brikje melk bij. De hele nacht laten marineren en de volgende ochtend heb je een voedzaam ontbijt zonder dat je hoeft te koken.”
4. Pancakes voor elk uur van de dag/nacht
“Ideaal als ontbijt, lunch, vieruurtje of laatavondsnack: pancakes. Koop een kant-en-klare mix, doe er melk bij en je kan bakken. Boter blijft perfect goed buiten de koelkast, die zal alleen wat smelten. Snijd er nog een appelsien, banaan of wat blauwe bessen bij en maak de rest van de camping jaloers met je keukenskills.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
-
PREMIUM
“Deze prijzen kunnen we onze klanten niet aandoen”: hoe zit het met garnaalkroketten en tomaat-garnaal aan de Belgische kust?
De prijs van de garnalen swingt dit voorjaar zo de pan uit, dat horeca-uitbaters zich al in februari openlijk zorgen maakten over klassieke gerechten zoals tomaat-garnaal en garnaalkroketten. Hoe zit het nu met de beschikbaarheid van grijze noordzeegarnalen en met de prijs in de winkel en op menukaarten? Welke alternatieven zijn er en zal de situatie snel beteren? We passeerden langs drie Belgische horecazaken voor meer uitleg. “Voor het eerst werken we met een dagprijs”. -
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
Bij nieuwbouw is het vanzelfsprekend dat je een architect inschakelt, maar hoe zit dat bij een renovatieproject? Moet je daar ook verplicht ééntje onder de arm nemen? Of zijn er uitzonderingen? Bouwsite Livios geeft uitleg. -
-
PREMIUMVoor jou getest
Onze huissommelier proeft 15 soorten wijnvaatjes en is af en toe aangenaam verrast: “Dit is zomervakantie in een glas!”
-
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
Af en toe berichten media over absurd hoge energiefacturen die bijvoorbeeld het gevolg zijn van een nulletje te veel of een vergeten komma. Dergelijke frappante fouten spot je als klant meteen. Maar soms duiken er ook afwijkingen op, die – hoewel ze minder in het oog springen - je toch een aardige duit kosten. Hoe stel je deze vast en op welke manier kan je ze aanvechten? Mijnenergie.be helpt je stap voor stap. -
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
Ketchup is lekker bij frietjes, burgers, hotdogs en croques. En het is volgens velen gezonder dan mayonaise. Maar klopt dat ook? Welke fles uit de winkel is goed van smaak, maar ook relatief gezond qua ingrediënten? Diëtist Michaël Sels (UZA) proeft tien merken en schrikt van de suikergehaltes, behalve bij drie flessen: “Een dérde van deze ketchup is suiker. Het is bijna een karamelsaus.” -
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
-
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
De werkende Belg kan op steeds meer extraatjes rekenen: de voorbije vijf jaar is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 10 procent toegenomen. Om welke voordelen gaat het precies (en welke zijn aan een terugval bezig)? Welke rol spelen je functie, statuut, opleiding en de sector waarin je werkt? En wat met de verschillen tussen man en vrouw? Jobat.be zocht het uit. -
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
Echte kookliefhebbers maken gebruik van het kookvocht van pasta en rijst, om bijvoorbeeld een extra smaakvolle saus te maken. Maar met het kookvocht van aardappelen mag je níét hetzelfde doen, waarschuwt professor en bio-ingenieur Bruno De Meulenaer: “Bij grote hoeveelheden kan dat dodelijk zijn.” -
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe