Geen cannabisplantage van vier hectare aan abdij van Herkenrode, wel legale vezelhennep voor isolatiemateriaal

Verwarring in Herkenrode (Hasselt). De boer van het domein teelt er vier hectare aan vezelhennep, maar veel bezoekers denken dat het om een cannabisplantage gaat. De plant ziet er identiek uit, maar hennep heeft een laag THC-gehalte en is dus legaal om te telen. De plant wordt gebruikt om op een duurzame manier isolatiemateriaal te maken. 

Bij een wandeling of fietstocht in Herkenrode kan je zicht je even bedriegen. Op bepaalde velden staat iets wat lijkt op een enorme cannabisplantage, maar dat is het niet. "Het is vier hectare aan vezelhennep", zegt boer Pieter Coopmans.

"Het lijkt er hard op, maar deze variant is wel legaal." Op het bordje aan de weide staat te lezen dat het THC-gehalte onder 0,3 procent ligt. THC is de psychoactieve stof die in cannabis zit. "Van deze hennep ga je dus niet zo blij worden", lacht Coopmans.  

Hangt aan deze variant ook een geurtje? "Vooral 's avonds komt er een hele doordringende, zure geur naar boven", zegt Coopmans. "Dat in combinatie met de zoete geur van de lindebomen hier, is wel een speciale ervaring voor de neus." 

Nieuwsgierige passanten

Toch zijn heel wat mensen in de war en klimmen ze zelfs over de hekken om een stukje van de plant te bemachtigen. "Er zijn verschillende planten waar bepaalde stukken van zijn afgeknipt, we zien ook dat er hele planten worden uitgetrokken", merkt Coopmans. "Ik wens ze veel succes. Ik denk dat ze pas iets voelen als ze de vier hectare die hier staat tegelijk oproken." 

Passanten hebben geprobeerd een pad te maken door de hennepplanten.

De boer wil benadrukken dat het niet de bedoeling is dat passanten iets meepikken van zijn weide. "Ten eerste heeft het geen nut en ten tweede is het een belangrijke inkomstenbron voor mij. Ik hoop dat mensen beseffen dat ik daar de humor niet altijd van inzie." 

BELUISTER - Boer Pieter Coopmans vertelt over zijn plantage in Herkenrode:

Isolatiemateriaal

Nog tot eind augustus zal de indrukwekkende plantage te bewonderen zijn in Herkenrode. De planten zullen zo'n drie meter groot worden. "Dan worden ze gemaaid en moeten ze enkele weken drogen op de wei. Enkel de stengel gaat uiteindelijk mee en wordt in stukjes gehakt en verwerkt tot isolatiemateriaal." 

Zo maakt de boer op een duurzame manier isolatiemateriaal voor een bedrijf uit Herzele. "Er zijn nog enkele boeren in Vlaanderen die daaraan meewerken, maar ik ben blij dat ik deze aparte teelt ook bij mij kan laten groeien en zo kan meedragen aan duurzame materialen", sluit Coopmans af.  

Meest gelezen