Port of Antwerp-Bruges

460 camera's en 22 radars brengen de Antwerpse haven elke seconde volledig in beeld voor veiliger scheepvaartverkeer

In het Antwerpse havengebied is een uitgebreid digitaal netwerk met camera's en radars gelanceerd. 460 camera's en 22 radars scannen de Antwerpse haven voortdurend. Ze moeten het scheepvaartverkeer veiliger en efficiënter doen verlopen. 

In de haven van Antwerpen is een digitaal radar- en cameranetwerk gelanceerd. Het gaat om 460 camera's en 22 radars die het hele havengebied scannen. Er waren er eerder al, maar er waren nog blinde vlekken die nu weggewerkt zijn. "Net zoals vliegtuigen worden begeleid wanneer ze opstijgen en landen, begeleiden wij schepen", zegt Erwin Verstraelen, die verantwoordelijk is voor digitalisering en innovatie in de haven. "Door het toenemend aantal schepen, zowel op de zeevaart als op de binnenvaart, moesten we het bestaande camera- en radarnetwerk verdichten." 

Verplaatsbare radartorens

De nieuwe radars en camera's hebben ook meer mogelijkheden dan de bestaande. Het gaat bijvoorbeeld om slimme camera's die schepen kunnen herkennen dankzij artificiële intelligentie. De radartorens kunnen dan weer verplaatst worden, als er nieuwe kades openen. Samen met het dronenetwerk dat recent gelanceerd werd, vormen de camera's en radars meer en meer een digitaal zenuwstelsel voor de haven.

"De beelden en de gegevens worden live bekeken door mensen die instaan voor het scheepvaartverkeer, in het controlecentrum in Zandvliet. Daarnaast worden ze ook opgeslagen, zodat ze opnieuw kunnen bekeken worden na een incident bijvoorbeeld."

Afwijkende vaarbewegingen

De camera's dienen dus niet in de eerste plaats om criminaliteit in de haven te bestrijden, maar kunnen ook daar wel bij helpen, zegt Verstraelen. "Er is al een oefening gebeurd om te bekijken of we uit oude gegevens iets kunnen afleiden. Zo zijn er bijvoorbeeld zogenoemde afwijkende vaarbewegingen. Wanneer een schip van A naar B vaart en plots ergens stopt, dan vereist dat de nodige aandacht. Dat kunnen we dan wel bekijken. We bespreken ook met veiligheidspartners hoe we die gegevens ter beschikking kunnen stellen."

Het Antwerpse havengebied is meer dan 120 vierkante kilometer groot. Dat is meer dan de helft van het hele grondgebied van de stad Antwerpen en de districten. Elk jaar vinden er in de haven zo'n 300.000 scheepvaartbewegingen plaats. 

Port of Antwerp-Bruges

Meest gelezen