Ontdek hier wat security allemaal uit handbagage haalt: "Ook een waterpistool is verboden"

Wie met handbagage reist, moet goed de regels checken. Die lijken bij iedereen bekend, toch moeten er vaak spullen uit de bagage gehaald worden. "Vorige maand werd er bij de veiligheidscontrole 3.000 kilogram alleen al aan vloeistoffen in beslag genomen", vertelt Ihsane Chioua Lekhli van Brussels Airport. 

Bij de veiligheidscontrole worden passagiers en hun handbagage grondig gecontroleerd. Het personeel kijkt vooral naar de aanwezigheid van vloeistoffen. Op de luchthaven noemen ze dat de LAG's, dat zijn de ‘Liquids, Aersosols en Gels’. Om veiligheidsredenen is de hoeveelheid vloeistoffen, gassen en gels die je in je handbagage mag meenemen, strikt beperkt tot 100 ml per product. Ze moeten ook verpakt zijn in een doorzichtige hersluitbare plastic zak.

Als die spullen niet voldoen aan de vereisten, worden ze geweigerd en in beslag genomen. "En niet verwonderlijk: gemiddeld 40 procent van de in beslag genomen LAG's zijn drankflesjes zoals water en frisdranken", zegt Ihsane Chioua Lekhli.

Ook hygiënische producten vallen binnen deze categorie. "Nog eens 40 procent hiervan zijn hygiënische producten zoals deodoranten, shampoos, lotions, douchegels en zonnemelk. Ook hier gaat het vaak om te grote hoeveelheden, die meer dan 100 ml bevatten. Heb je een grotere tube of bus mee, dan wordt die in beslag genomen." 

Het veiligheidspersoneel kan jou altijd vragen om babyvoeding te proeven om aan te tonen dat het veilig is.

Om veiligheidsredenen is ook de maximumhoeveelheid vloeibare voeding strikt beperkt. "20 procent van de in beslag genomen LAG's is vloeibare voeding. Passagiers nemen vaak te grote hoeveelheden smeerbare pasta’s mee in hun handbagage, maar ook confituur en tapenades vallen binnen deze categorie." 

Babyvoeding (zowel melk als potjesvoeding) mag wél mee in de handbagage. "Je mag zoveel meenemen als je baby nodig heeft tijdens de vlucht. Weet wel dat het veiligheidspersoneel jou altijd kan vragen om de voeding te proeven om aan te tonen dat het veilig is."

Scharen en zakmessen

Ook voorwerpen met een scherpe punt of rand worden opgemerkt bij de controle. “Het gaat om alle voorwerpen waarmee een ernstig letsel kan worden toegebracht. Vooral scharen en zakmessen worden in beslag genomen. Ook werkmateriaal zoals schroevendraaiers worden in de handbagage gestoken. Die kunnen uiteraard ook niet mee het vliegtuig op", vertelt Ihsane Chioua Lekhli van Brussels Airport. 

Ook het waterpistool van je kind mag niet mee in de handbagage

Ook verboden in de handbagage zijn apparaten waarmee je een projectiel kan afvuren waardoor je een ernstig letsel kan veroorzaken. Zelfs als die voorwerpen enkel de indruk wekken dat ze een letsel kunnen veroorzaken, is het verboden. "Daarom zijn ook speelgoedgeweren of waterpistolen niet toegelaten op het vliegtuig. De grootte van dat waterpistool maakt zelfs niet uit, het wordt gewoon afgenomen", vertelt Ihsane Chioua Lekhli.

Ook kruisbogen, pijlen en katapulten zijn om diezelfde reden verboden en worden uit je tas gehaald.

Kan je je in beslag genomen bezittingen later terug ophalen?

Wat gebeurt er met de in beslag genomen goederen? "De vloeistoffen gaan naar het goede doel. Brussels Airport werkt daarvoor samen met onder meer de lokale OCMW’s die deze producten komen ophalen. In de vorige maand mei werd er zo nog 3.000 kilogram aan vloeibare producten weggeschonken. De rest wordt vernietigd", besluit Ihsane Chioua Lekhli.

Wil je goed voorbereid naar de luchthaven vertrekken? Lees dan de douaneregels nog eens goed na op de website van Brussels airport.

Meest gelezen