4 personeelsleden UGent maken spottende en neerbuigende opmerkingen over studenten in gelekte opname

Vier personeelsleden van de UGent hebben spottende en neerbuigende opmerkingen gemaakt over studenten na een examen. Dat blijkt uit gelekte opnames van een online examen en de deliberatie achteraf. Het gaat om studenten uit het schakeljaar verpleeg- en vroedkunde. De vier werknemers moeten nu van de universiteit een professionaliseringstraject volgen.

Afgelopen weekend zijn "door een technische vergissing" beelden naar studenten verstuurd die een online examen van het vak Onderzoeksmethodologie aan de UGent hadden gedaan. Ook de deliberatie achteraf zat in de opnames. Op de beelden is te zien hoe een aantal examinatoren zich neerbuigend uitlaten over studenten van het schakeljaar Verpleegkunde en Vroedkunde. 

Zo maken ze moppen over studenten die het examen al wenend verlaten en geven ze ongepaste opmerkingen over familiale omstandigheden van studenten.

Daarnaast hebben ze het ook over het aantal studenten dat ze zullen doorlaten in de eerste zittijd. Zo vertellen ze dat ze een student een 9 op 20 gaan geven om "die eens goed te doen verschieten". De studentenvertegenwoordigers van Vroedkunde en Verpleegkunde meldden die opnames bij de ombudsdienst en de hoofden van de masteropleiding. 

Kwetsende beelden

Onze redactie heeft de beelden bekeken, maar publiceert ze niet, op vraag van de studenten. De betrokken studenten van het schakeljaar Vroedkunde en Verpleegkunde reageren erg geschrokken. "De beelden zijn heel kwetsend voor de studenten", zegt een student die anoniem wil blijven. "Ze wisten ook niet dat het examen werd opgenomen. Voor mensen van wie het examen slecht was gegaan, was het erg confronterend."

Zo is op de beelden te zien hoe de examinatoren een wenende student uitlachen nadat die het examen heeft afgesloten. In een ander gesprek spotten ze met een aantal studenten die een slecht examen aflegden: "Hij kan het eens aan zijn mama of zus vragen. Ai ai ai, dus die is ook al gebuisd. Ik denk dat we drie op een rij gaan kunnen maken", klinkt het in de opnames. 

Het vertrouwen in de professoren en de opleiding is geschonden

Student schakeljaar Vroedkunde en Verpleegkunde aan de UGent

Bij sommige studenten zijn de beelden zelfs zo hard binnengekomen dat ze naar de dokter zijn moeten gaan om tot rust te komen. "Het vertrouwen in de professoren en de opleiding is geschonden. We weten niet hoe de samenwerking en de lessen in de toekomst nog kunnen verlopen met die vier betrokken personen", sluit de student af.

"Ernstige gevolgen"

De UGent laat in een schriftelijke reactie weten dat ze het voorval ernstig neemt. "Dit was uiteraard niet de bedoeling en betreft een vergissing. Op de opnames zijn op sommige momenten zaken gezegd en gebeurd die niet stroken met de onderwijsprincipes van de universiteit. De UGent betreurt dit en verontschuldigt zich hiervoor bij haar studenten", klinkt het. 

De universiteit laat weten dat de betrokken personeelsleden verplicht een professionaliseringstraject moeten volgen om dergelijke voorvallen in de toekomst te vermijden. Daarnaast stelt de universiteit ook een onafhankelijke beoordelaar aan. Die zal nagaan of het evaluatieproces bij elke student correct is verlopen. De betrokken studenten krijgen ook de kans om over het incident te praten. 

Meest gelezen