Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Bijna kwart miljoen doden in 2022 door wereldwijde conflicten 

Het aantal slachtoffers van conflicten over de wereld is in 2022 opgelopen tot ongeveer 238.000. Dat blijkt uit de zeventiende Global Peace Index, een rapport van het Instituut voor Economie en Vrede (IEP). In 2022 vielen bijna dubbel zoveel doden als het jaar voordien. Dat is vooral te wijten aan de Russische invasie van Oekraïne en de burgeroorlog in de Ethiopische regio Tigray.

Sinds 2008 publiceert het Instituut voor Economie en Vrede (IEP) jaarlijks de Global Peace Index, een rapport dat 163 landen rangschikt van meest naar minst vredevol. IJsland, Denemarken en Ierland blijken de drie landen waar de vrede het best wordt bewaard, terwijl Syrië, Jemen en Afghanistan helemaal onderaan op de lijst staan.

België staat op de 20e plaats onder Duitsland en Nederland, maar boven Frankrijk. Belangrijk om te vermelden: hoewel Afghanistan op plaats 163 staat, is het aantal overlijdens er sinds het einde van de oorlog met 90,6 procent afgenomen.

Oorlogsleed

Het dodelijkste conflict vond plaats in Ethiopië, meer specifiek in de noordelijke regio Tigray. Twee jaar lang voerde het Ethiopische leger oorlog tegen het Volksbevrijdingsfront van Tigray (TPLF), wat tot een van de bloedigste conflicten van de laatste 5 jaar leidde. In de laatste 3 maanden van het conflict lieten maar liefst 104.000 mensen het leven. Uiteindelijk sloten beide partijen een vredesakkoord in 2022, wat het einde van de oorlog betekende. 

Daarnaast veroorzaakte de oorlog in Oekraïne heel wat menselijk leed. De meest recente schattingen spreken van 82.000 doden in 2022, maar dat kan zelfs oplopen tot meer dan 130.000. De meeste slachtoffers vielen in het oosten en het zuiden van het land, waar de gevechten met Rusland volop woeden. Denk aan de havenstad Marioepol, die na maandenlange bombardementen met de grond gelijk was gemaakt.

Associated Press
The Associated Press

Enkele verbeteringen

De globale situatie ziet er volgens het IEP niet goed uit. De vredesindex daalt al meer dan 13 jaar en er is weinig verbetering in zicht. 2022 kende zelfs het grootste aantal oorlogsslachtoffers sinds 1994. Toen stierven maar liefst een half miljoen mensen in de Rwandese genocide. 

Het oorlogsgeweld heeft ook duidelijke gevolgen voor de wereldwijde economie, met een impact van meer dan 16 biljoen euro. Dat is ongeveer 31 keer de Belgische economie in 2021, die 507 miljard euro bedroeg. 

Ondanks de weinig positieve cijfers merkt het IEP op sommige plaatsen wel verbeteringen op, zoals in Mali en Jemen. Hoewel er in Mali, dat geteisterd wordt door terroristische groeperingen, in 2022 meer dan 1.000 doden vielen, is dat wel een sterke daling ten opzichte van 2021. En terwijl Jemen nog de grootste humanitaire crisis van 2019 was, is het aantal slachtoffers van geweld er met meer dan de helft gedaald. Al betekent dat natuurlijk niet dat alle problemen in die landen opgelost zijn.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen