Direct naar artikelinhoud
NieuwsGezondheid

Vandenbroucke krijgt zijn zin: elk ziekenhuis zal scans moeten aanbieden zonder ereloonsupplementen

MRI-scan.Beeld Getty Images

Elk ziekenhuis in ons land zal in de toekomst scans voor de patiënt moeten voorzien aan officiële tarieven. De regering heeft daarover een voorstel goedgekeurd van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Wie in België in het ziekenhuis een CT-scan of MRI-scan laat uitvoeren, betaalt daar in veel gevallen ereloonsupplementen op. Uit een recente ziekenhuisbarometer van het Intermutualistisch Agentschap (IMA) bleek dat dat in Vlaanderen voor MRI-scans zelfs het geval is in twee op de drie.

Het wetsontwerp van Vandenbroucke zorgt ervoor dat elk ziekenhuis in ons land straks zware medische beeldvorming moeten aanbieden aan officiële tarieven: “Iedereen moet in elk ziekenhuis in dit land een MRI of CT-scan kunnen ondergaan zonder daarvoor nog eens extra supplementen te moeten betalen”, aldus de socialistische minister.

Concreet betekent dit dat in de toekomst voor scans in twee omstandigheden geen ereloonsupplement aangerekend mogen worden. Ten eerste gaat het om scans tijdens de normale werkuren. Daarnaast mogen ook geen ereloonsupplementen aangerekend worden wanneer de voorschrijvende arts van oordeel is dat het onderzoek met urgentie moet gebeuren, wanneer het onderzoek ook plaatsvindt.

Supplementen zullen in de toekomst alleen nog aangerekend kunnen worden als de scan wordt uitgevoerd tussen 18 uur ‘s avonds en 8 uur ‘s ochtends, tijdens het weekend of op feestdagen, en wanneer dit gebeurt op uitdrukkelijk verzoek van de patiënt.

De ministerraad keurde een eerste lezing van het wetsontwerp vrijdag goed. Dat gaat nu naar de Raad van State, waarop een tweede lezing volgt, om dan dit najaar opnieuw naar het parlement te verhuizen voor stemming en definitieve inwerkingtreding. “Tegen het einde van het jaar zal elk ziekenhuis moeten garanderen dat het voldoende capaciteit voorziet om scans aan officiële tarieven uit te voeren en dit binnen de tijdsperiode die wetenschappelijk is voorzien in functie van de pathologie”, zegt Vandenbroucke.