©yannick joos

Personeel Unigro in Sint-Niklaas keurt sociaal akkoord unaniem goed: "We worden goed betaald en begeleid na sluiting"

Na een week van onderhandelingen en een voorakkoord van de directie, heeft het personeel dat sociaal akkoord ook unaniem goedgekeurd. De webwinkel gaat definitief dicht, en de 138 werknemers krijgen naast een opzegvergoeding verschillende premies en een outplacementaanbod. "Het is een uitgebreid en goed akkoord", zegt Wouter Parmentier van de christelijke vakbond ACV.

Webwinkel Unigro in Sint-Niklaas bestaat dit jaar 75 jaar, maar zat de laatste tijd in financiële problemen, die niet meer om te keren waren. De retailgroep Otto Group - waaronder Unigro valt - liet begin mei weten het bedrijf definitief te zullen sluiten.

"In het begin maakten de werknemers zich ongerust over hun lot na de sluiting", zegt Wouter Parmentier van het ACV. "Maar de Otto Group heeft veel merken onder zich en is meer dan 1 miljard euro waard. De retailgroep heeft alles correct afgehandeld, om alle 138 medewerkers een goede doorstart te geven." 

"Bij de weinige oudere werknemers zal de kans klein zijn dat ze nog elders aan het werk gaan"

Naast de wettelijke opzegvergoeding, krijgen de medewerkers ook een sluitingspremie, een anciënniteitspremie, een extra premie, een opleidingsvergoeding en tenslotte een outplacementaanbod om mensen naar een nieuwe job te leiden.

"Dat is echt wel een correct en mooi afscheid voor de werknemers", zegt Parmentier. "Zeker het outplacementaanbod is aantrekkelijk. Want er zijn toch wel veel vacatures tegenwoordig. Mensen die misschien heel lang bij Unigro gewerkt hebben, zullen nu de kans krijgen om opnieuw te leren solliciteren, wat ze misschien niet meer in de vingers hebben. Samen met de opleidingsvergoeding is dat toch een uitgelezen kans om op zoek te gaan naar nieuw werk." Volgens Parmentier zijn er maar weinig werknemers die door hun leeftijd wellicht niet meer elders aan de slag zullen. 

In het sociaal akkoord staat dat Unigro gefaseerd zal sluiten. Vanaf midden augustus worden de activiteiten bij de webwinkel afgebouwd.

Meest gelezen