Egbert Lachaert.
Volledig scherm
PREMIUM
Egbert Lachaert. © Geert Van de Velde

INTERVIEW. Egbert Lachaert na zijn vertrek: “Het was óf mijn blauwe standpun­ten, óf premier De Croo”

politiekIn een robbertje met premier Alexander De Croo over het leiderschap van Open Vld, delft voorzitter Egbert Lachaert het onderspit. Zijn liberaal vuur leek al een tijd uitgedoofd, maar toch komt zijn vertrek als een verrassing. “Als de partij in woelig water terechtkomt, moet de kapitein zijn eigen positie in vraag durven stellen. Maar ook de rest van de bemanning moet in de spiegel durven kijken”, zegt hij aan HLN in een bijzonder openhartig afscheidsinterview.

145 reacties

  • Françoise Dupont

    10 maanden geleden
    Belangrijkste is vashouden aan eerste minister postje Zelf zijn ze al bezig nieuwe coalities te vormen, vooraleer onze stem werd uitgebracht. Heeft het nog zin om te stemmen ? Ze kiezen niet verkozen ministers en staatssecretarissen en houden de partijen in de meerderheid weg
  • Marc Wouters

    10 maanden geleden
    Voor de ambities van De Croo moet blijkbaar àlles opgeofferd worden. Gwendolyne Rutten, de financiële toestand van het land, de liberale standpunten van de VLD, staatssecretarissen die de waarheid brengen, rot en met de eigen partij zelf. Nu nog De Croo veilig als goed bestuurder in Europa krijgen en klaar is kees... wat achterblijft is één grote puinhoop. De vraag: waarom gaat men zover om die man dat allemaal te gunnen?
  • claire besbrugge

    10 maanden geleden
    na Dehaene kwam een ultra-liberalistisch beleid met een nog steeds groeiende loonloof die de middenklasse doodduwt, nog erger is dat de zogenoemde ' sociale' partijen daar gewoon aan meedoen( kassa, kassa ) niet de belangen van het land maar die van de partij en eigen pluimen ( dito inkomsten ) zijn het belangrijkste.
  • Erwin Schauvliege

    10 maanden geleden
    Duidelijk dat de liberale partij sedert de laatste jaren een centrum links beleid voert. Er is geen plaats meer voor rechts geïnspireerde liberale ideeën zoals Lachaert die voor heeft. De VLD is duidelijk geen opvolger van de PVV. Willy de Clercq draait zich om in zijn graf. En dit is uiteraard de reden waarom de partij flink aan stemmen heeft ingeboet. Als Alexander De Croo zijn Europees postje vast heeft, komt er hopelijk terug ruimte voor een liberaal beleid zoals weleer.
  • Antoine De ROO

    10 maanden geleden
    Hoog tijd dat OpenVld inziet dat haar dramatisch peilingresultaat het gevolg is van een lange reeks frustrerende politici die er steeds maar weer in slagen om zich belangrijker te vinden dan de gewone burger : Verhofstadt, De Gucht vader en zoon, Michel, De Block, De Croo sr, El Kaouachi, Liekens enz. En vergeet zeker niet de enorme geldverspilling met mondmaskers, tracing, wereldvreemde subsidiëring van jan en alleman tijdens corona en idem dito tijdens energiecrisis.