Annie Spratt via Unsplash

Zeven op de tien marktkramers van groenten en fruit leeft verkoopregels niet na: land van herkomst en prijs per stuk vaak niet vermeld

Marktkramers die verse groenten en fruit verkopen, blijken de algemene verkoopregels niet altijd na te leven. Dat blijkt uit een controle van de Economische Inspectie. In meer dan zeven op de tien gevallen werden één of meerdere inbreuken vastgesteld. Veel handelaars lijken niet op de hoogte te zijn dat het verplicht is om bij groenten en fruit het land van herkomst te vermelden.

In de tweede helft van vorig jaar voerde de FOD Economie controles uit bij 283 marktkramers die verse groenten en fruit verkopen op openbare markten. Naast het inspecteren van de algemene verkoopregels, werd nagegaan of ze de juiste etiketten bij hun producten plaatsen. 

Sinds 2008 is het namelijk verplicht dat bij voedingsmiddelen de oorsprong of herkomst ervan wordt vermeld. “Steeds meer mensen eten namelijk bewust lokale producten, en binnen de Europese Unie wordt streng gecontroleerd op bijvoorbeeld het gebruik van bestrijdingsmiddelen zoals schadelijke pesticiden”, duidt minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS).

Prijs per stuk

71,4 procent van de handelaars overtrad minstens één van de wettelijke verplichtingen. Meer dan een derde van de overtredingen ging over inbreuken op de etikettering. “Een aanzienlijk aantal telers lijkt niet op de hoogte van die verplichting, of leeft ze te weinig na”, aldus Lien Meurisse van de FOD Economie.

Ook de regelgeving rond prijsaanduiding werd niet door elke marktkramer even nauwgezet gevolgd. “Zo moet er altijd een prijs per stuk worden aangegeven, en moeten de prijzen duidelijk weergegeven staan. Dat zijn wetgevingen die wel bekend zouden moeten zijn.”

Uiteindelijk werden 208 waarschuwingen en 52 processen-verbaal voor ernstige overtredingen uitgedeeld. Een ruime meerderheid van de marktkramers stelde zich na een waarschuwing meteen in orde.

Meest gelezen