Ladislas L., één van Vlaanderens meest excentrieke horeca-investeerders. Eerder deze week ook veroordeeld wegens verkrachting.© IF

Begin deze week nog veroordeeld voor verkrachting, nu werkt hij mee aan nieuwe excentrieke club in Brussel

De flamboyante horecaondernemer Ladislas L., bekend van de (failliete) foodmarket in Gent en een exuberant (ook failliet) concept in Antwerpen, waagt zijn kans voortaan in Brussel en Dubai. Amper enkele dagen geleden kreeg hij nog vier jaar cel wegens verkrachting. “Wijze lessen, maar ik ben niet kapot te krijgen.”

Pieter Huyberechts

“Schuldig aan verkrachting.” Dat prijkt er sinds deze week op zijn strafblad. Horecabaas Ladislas L. zoekt geen excuses. “Verkrachting is walgelijk. Ik heb een foute keuze gemaakt. Ik begrijp ergens dat de rechter mijn uitleg niet is gevolgd.”

Diep in de nacht van 9 op 10 september 2021 nam L. samen met een vriend een jonge kerel van 19 uit discotheek Red & Blue mee naar huis. De ochtend nadien stapte die naar de politie en deed aangifte wegens verkrachting. DNA van L. werd in het slachtoffer gevonden. De rechter oordeelde dinsdag dat de jongeman geen toestemming had kunnen geven wegens zijn dronken toestand. Een specifiek bericht deed hem ook de das om: “Moest da gastje nuchter zijn geweest deed die da ni.”

LEES OOK. Verkrachting bewezen, vier jaar cel met uitstel voor omstreden horecabaas

Vrijdag opent “Coco Brussels” de deuren. L. is de man (minstens) achter het interieur.© rr

Dinsdag kreeg L. vier jaar cel met uitstel opgelegd. Als hij zich de komende jaren niet koest houdt, vliegt hij achter de tralies. “Ik kan alleen maar zeggen dat iedereen heel dronken was en dat ik nooit maar dan ook nooit het idee heb gehad dat er iets zonder wederzijdse toestemming is gebeurd”, vertelt hij. “Het heeft mij doen nadenken. Borst vooruit. Ik weet wie ik ben en wat ik doe, ook al is er veel jaloezie en achterklap. Ik ben excentriek, dat is zo. Maar ook: niet kapot te krijgen.”

“Zeker niet mijn centen”

Dat wil hij meteen bewijzen, want vrijdag waagt hij zich aan een nieuw prestigieus horecaproject in Brussel. “Ik doe enkel het interieur hoor”, benadrukt hij. “No way dat ik nog investeer in België. Daarvoor heb ik veel te veel risico genomen en veel te veel malchance gehad.” Hij stipt aan dat zijn centen “zeker niet” in Coco Brussels steken.

Al lijkt de link wel groter dan “enkel het interieur”. Het vorige concept van L. heette Coco Antwerp. In deze krant ooit omschreven als “het soort etablissement waar halve BV’s, voetballers, doorgesnoven vastgoedboys, derderangspolitici en criminelen gezamenlijk een eerbetoon brengen aan grote denkers als Dior, Vuitton, Balenciaga, Moët en Chandon.”

L. is niet vies van wat dandyisme.© IF

Coco Antwerp hield het echter niet lang vol. Maanden na de opening – in juni 2021 – namen financiële speurders de boekhouding in beslag, op verdenking van fiscale fraude en witwaspraktijken. “Ik heb er al anderhalf jaar niets meer over gehoord”, zegt hij. “De enige zekerheid is dat ik al het geld dat ik in die zaak heb gestopt kwijt ben.”

Voor L., zoon van hardwerkende restaurantuitbaters en ooit zelf begonnen met een standje op een kerstmarkt, was het dan al de tweede keer dat zijn investering dieprood eindigde. Eerder was hij de man achter de Holy Food Market in de Gentse Baudelokapel. Dat liep twee jaar goed, tot de omzet dramatisch daalde en hij in conflict kwam met de eigenaar.

“Pure malchance”

Het valt op hoe nonchalant hij als jonge zaakvoerder over die twee financiële fiasco’s praat. “Ik stam niet uit een rijke familie en heb als jonge gast grote risico’s genomen. Pure malchance. Aan mij nu om die negatieve perceptie te keren.”

Met Coco Brussels, dus. Dat moet vanaf vrijdag een nieuwe hotspot worden in de hoofdstad voor fans van sloten champagne, schaars geklede dames die getooid met boa’s in de vitrine dartelen en houden van wat ‘festive dining’ heet. Een soort totaalervaring voor de rich & famous, in een stijlvol kader.

Een soort Dubai in het klein, dus eigenlijk. Niet toevallig de locatie waar L. tegenwoordig halftijds vertoeft. Op zijn socialemediakanalen lijkt aan luxe geen gebrek. Hij laat er zich verplaatsen in luxewagens, blingbling lijkt de norm. “Als interieurarchitect is Dubai voor mij het ideale middelpunt tussen België en China”, zegt hij aan de telefoon. “Ik werk enkel nog voor klanten, zelf wil ik niet meer in de Belgische horeca actief zijn.”

© DVH

Coco Antwerp was heel kort een begrip.© IF

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER