Energie

Live Engie-deal | Netbeheerder wil veel meer aandacht voor flexibele energieprijzen

De federale regering heeft een tussentijds akkoord ondertekend met Engie over de verlenging van de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 met 10 jaar. Volg hier de recente ontwikkelingen. Download de app DS Nieuws en krijg een melding bij belangrijke updates.

 

 

 (red)

    dS Online
    dS Online

    Netbeheerder wil veel meer aandacht voor flexibele energieprijzen

    Zelfs al blijven de er twee kerncentrales langer open dan voorzien, dan nog zal de huidige productiecapaciteit niet voldoende zijn om de vraag te dekken. Door de sterk toegenomen vraag naar elektriciteit zou er volgens netbeheerder Elia tegen 2034 zo'n 3500 MW extra nodig zijn.Dat komt omdat mensen veel sneller dan verwacht overschakelen op elektrische wagens en het gebruik van warmtepompen. 
    Maar door de vraag naar stroom beter te spreiden, kan de behoefte aan nieuwe capaciteit fel verlaagd worden, aldus Elia in een tweejaarlijkse studie. Dat kan door buiten de piekuren stroom aan een lagere prijs aan te bieden, zo staat aan het rapport. Als dat lukt, dan kan de nood aan nieuwe capaciteit 'aangepakt en zelfs verminderd worden', aldus Elia
    Het rapport staat los van de Engiedeal, maar maakt wel duidelijk dat de deal noodzakelijk is. Zonder de levensduurverlenging zou al op korte termijn een capaciteitsprobleem dreigen, blijkt uit de berekeningen van Elia. 
    dS Online
    dS Online

    'Engie trok aan het langste eind', zegt PVDA

    Ook Peter Mertens, algemeen secretaris van PVDA en Kamerlid, toont zich kritisch voor de Engie-deal. 'Het klassieke refrein van privatisering van de lusten en collectiviseren van de lasten', klinkt het.
    dS Online
    dS Online

    Koers van Engie stijgt met 4 procentpunt

    De beleggers reageren positief op de Engiedeal in België. Op Euronext Paris stijgt het aandeel van Engie met 4 procentpunten. Sinds de deal vanmorgen bekend raakte, met onder meer de maximumfactuur voor Engie van 15 miljard euro, steeg de koers gestaag. Beleggers tonen zich dus gerustgesteld door de deal.
    Euronext Paris
    dS Online
    dS Online

    Bart De Wever: 'Miljardenfactuur voor regering'

    De voorzitter van de N-VA toont zich kritisch over de Engie-deal. Volgens De Wever wordt de regering opgezadeld met een onbegrensde factuur van minstens enkele  tientallen miljarden. 
    dS Online
    dS Online

    Engie: hoeksteenakkoord zorgt voor stabiliteit

    Thierry Saegeman, de grote baas van Engie België noemt het ook een 'hoeksteenakkoord.' 
    'We hebben een heel groot industrieel project voor ons, maar doordat alles tot in detail is onderhandeld, hebben we een goed akkoord om van te starten.
    dS Online
    dS Online

    'Kun je alleen doen als ploeg'

    Van der Straeten bedankt de premier voor het afsluiten van het akkoord. 'Ik bedankt mijn eigen mensen, maar ook de premier, dit dit akkoord mee tot een goed eind heeft gebracht.'
    dS Online
    dS Online

    'Tot in het kleinste detail onderhandeld'

    Van der Straeten beklemtoont dat over alle onderdelen tot in het kleinste detail werd onderhandeld. 8 miljard blijft op de rekening van Synatom, waarmee de ontmanteling van de kencentrales gefinancierd wordt. Elke drie jaar wordt er toezicht op uitgeoefend, of die middelen voldoende zijn.
    Vervolgens wordt het afval overgedragen aan de Belgische staat. 'Dat afval is tot in de kleinste details beschreven', zegt Van der Straeten. 'Elke type, vorm, familie van afval wordt beschreven, onderhandeld en vastgelegd.' Daarna pas is de overdracht definitief. 
    Van der Straeten bedankt de experten van het Niras en andere organisaties, die deze deal mogelijk hebben gemaakt.
    dS Online
    dS Online

    Van der Straeten (Groen): 'Zeer tevreden met dit akkoord'

    'De bevoorrading garanderen, de vervuiler die betaalt en een betaalbare energiefactuur. Dat zijn de drie elementen die in dit akkoord verenigd zijn en daarom ben ik er zeer tevreden mee', zegt minister van Energie Tinne Van der Straeten. 'De kosten voor de opkuis worden betaald door de vervuiler, door Engie. 15 miljard euro wordt gestort op de rekening van ons land. Dat geld zal er nu zijn.'
    'De bevoorrading van ons land is nog nooit zo zeker geweest al vandaag', gaat Van der Straeten verder. 'De twee jongste kerncentrales worden vanaf 2025 met tien jaar verlengd. De brandstof daarvoor, wordt in de komende dagen door Engie besteld.'
    Tot slot wijst ze erop dat de overwinsten structureel onmogelijk worden gemaakt met deze deal. 'We delen in de lusten maar ook in de lasten.'
    dS Online
    dS Online

    Risico's voor Engie

    Het akkoord is natuurlijk ook een akkoord over nucleair afval. 'Bovenop de 10,5 miljard die al voorzien was voor de verwerking en berging van nucleair afval, komt nu nog eens 4,5 miljard euro', zegt De Croo. Goed dus voor een totaal van 15 miljard euro, die Engie betaalt aan de Belgische staat.
    'Het volumerisico blijft voor uitbater Engie', zegt De Croo. 'Dit bedrag is op schatting van het huidige volume kernafval.' De risicopremie bedraagt 43 procent. 'In Duitsland was dat maar 35 procent', zegt De Croo. 
    De verantwoordelijkheid voor de ontmanteling van de kerncentrales blijft voor Engie, en word geschat op 8 miljard. Goed voor een totaal van 23 miljard euro, door Engie te betalen. 
    dS Online
    dS Online

    De Croo: 'Met dit akkoord zijn we vertrokken voor de verlenging van de twee recentste kerncentrales'

    De persconferentie over de Engie-deal is begonnen. Premier De Croo toont zich verheugd over de deal, die volgens hem de deur openzet voor de verlenging van de twee recentste kerncentrales. 'Dit akkoord betekent toegang tot propere en betaalbare energie die onze gezinnen en bedrijven nodig hebben. Dit akkoord is goed voor de bevoorradingszekerheid en het klimaat.'
    dS Online
    dS Online

    Premier De Croo geeft meer duiding om 11 uur

    Premier Alexander De Croo (Open VLD) zal om 11 uur meer duiding geven over het akkoord tussen de federale regering en Engie. Dat kondigt hij aan op Twitter. Opnieuw noemt de eerste minister het een belangrijk akkoord 'voor de bevoorradingszekerheid van onze gezinnen en bedrijven'. 
    dS Online
    dS Online
    dS Online
    dS Online

    Vicepremier De Sutter: 'Tijdelijke verlenging is noodzakelijk' 

    Petra De Sutter, vicepremier voor Groen in de federale regering, heeft het over een 'sterk onderhandelde' deal. 'We willen meer hernieuwbare energie, schrijft De Sutter op Twitter. 'Daar zorgen we voor en dat is goed voor onze factuur.' De vicepremier heeft het over een 'tijdelijke verlenging' die 'noodzakelijk' is. Net zoals collega-minister Tinne Van der Straeten herhaalt ze dat Engie de rekening van de milieuvervuiling betaalt. 
    dS Online
    dS Online

     De Croo: 'Akkoord is belangrijk voor bevoorradingszekerheid gezinnen en bedrijven'

    Zowel premier Alexander De Croo (Open VLD) als minister van Energie Tinne van der Straeten (Groen) zijn tevreden over het akkoord dat de federale regering bereikte met Engie. "Dit akkoord is belangrijk voor de bevoorradingszekerheid van onze gezinnen en bedrijven", zegt de premier.
    Engie en de regering zijn het eens geraakt over een verlenging van de reactoren Tihange 3 en Doel 4 en over de financiering van de ontmanteling van de kerncentrales en berging van het radioactief afval. De toekomstige kosten voor de berging van het afval worden op 15 miljard euro berekend.
    "Het akkoord versterkt onze elektriciteitsbevoorrading, vermindert de energieafhankelijkheid van ons land en garandeert de productie van koolstofvrije, betaalbare elektriciteit in België", zegt premier De Croo in een reactie.
    'Dit akkoord is goed voor alle Belgen: het biedt zekerheid over de kost van het nucleaire afval en zekerheid over de energiebevoorrading van ons land. Dit akkoord verzekert ook de financiering van het beheer van het nucleair afval voor alle toekomstige generaties', voegt minister van Energie Tinne van der Straeten toe. 'De oorlog in Oekraïne heeft het Europese energielandschap grondig gewijzigd. Het is urgenter dan ooit om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen af te bouwen en energie opnieuw in eigen handen te nemen. Dat doen we. We verlengen twee kernreactoren en versnellen de energietransitie.'
    'Na verschillende maanden van intense en constructieve dialoog met de Belgische regering zijn we blij met de ondertekening van dit evenwichtige akkoord voor beide partijen', zegt ook ceo van Engie Catherine MacGregor. 'Het geeft Engie het nodige zicht op de totale kosten van het beheer van kernafval en vermindert aanzienlijk de risico's die gepaard gaan met de verlenging van de twee centrales. Dit is een nieuwe fundamentele stap in de verlenging van Doel 4 en Tihange 3, waartoe Engie zich ten volle en op een verantwoordelijke manier engageert.'
    dS Online
    dS Online

    Groen: 'De vervuiler betaalt' 

    Groen-covoorzitter Nadia Naji is tevreden over het akkoord tussen de federale regering en Engie. 'De groenen werken gewoon voort', schrijft ze op twitter. De groene minister Tinne Van der Straeten 'onderhandelde met de premier een goed akkoord voor alle Belgen.' Volgens de covoorzitter gaat het om een 'akkoord waarbij de vervuiler betaalt'. 
    dS Online
    dS Online

    Engie betaalt 15 miljard voor berging nucleaire afval

    De totale factuur voor Engie voor het nucleair afval en de ontmanteling van de kerncentrales zal minstens 23 miljard euro bedragen. Lees meer >

    (Nick Somers)