De strijd tegen inflatie is nog lang niet voorbij: na een pauze plant de Fed meerdere renteverhogingen

Na een rentepauze zal de Federal Reserve naar alle waarschijnlijkheid een vervolg geven aan het verstrakkende geldbeleid. Volgens Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, zijn er nog meer renteverhogingen nodig om de inflatie te doen zakken tot 2 procent.

In het nieuws: Powell zei tijdens een symposium van de Europese Centrale Bank (ECB) in Sintra dat er nog steeds een risico bestaat dat de inspanningen die tot nu toe zijn gedaan om de inflatie omlaag te brengen te zwak zijn.

  • Daarom sluit hij niet uit dat de bestuursleden de rente tijdens de twee komende vergaderingen opnieuw zullen optrekken. Tijdens de rentevergadering van juni was er sprake van een verhoging met nog eens 50 basispunten tegen het einde van het jaar.
  • “We hebben niet de beslissing genomen om die kant op te gaan (lees: nieuwe renteverhogingen). Maar ik sluit zeker niet uit dat de rente op de komende vergaderingen zal worden opgetrokken”, aldus Powell.

Details: Powell verwacht niet dat de kerninflatie – zonder energie- en voedselprijzen – dit of volgend jaar zal zakken tot 2 procent.

  • Volgens de voorzitter van de Federal Reserve bestaat het risico dat het huidige beleid niet voldoende restrictief is om de inflatie te laten zakken. “Als je kijkt naar de gegevens van het afgelopen kwartaal, dan zie je een sterker dan verwachte groei, een krapper dan verwachte arbeidsmarkt en een hoger dan verwachte inflatie,” zei hij.
  • Powell heeft voornamelijk aandacht voor de situatie op de arbeidsmarkt. Een krappe arbeidsmarkt zorgt ervoor dat de lonen stijgen, wat de vraag en dus de inflatie verder kan aanwakkeren.
  • Hij voegde eraan toe dat hij een recessie niet uitsluit, maar volgens hem is de kans klein dat dat zal gebeuren.

Een strategie op lange termijn

Powell benadrukte dat de Fed een restrictief beleid zal voeren totdat er duidelijke signalen zijn dat de inflatie richting 2 procent gaat. Vanaf dan zouden de Amerikaanse centrale bankiers het geweer van schouder kunnen veranderen. “Maar daar zijn we nog ver van verwijderd”, klonk het.

Waarom dan die pauze tijdens de jongste vergadering? De onrust in de bankensector, waaronder het faillissement van verschillende Amerikaanse banken, was voor de Fed aanleiding om de situatie te evalueren. Het doel was om na te gaan of er verdere gevolgen zouden zijn.

  • “Wanneer een bank failliet gaat, zijn er minder kredieten beschikbaar. Het gaat hier wel over een vertraagd effect. We volgen dan ook de situatie op de voet op”, benadrukte Powell. Een afname van het aantal kredieten kan de centrale bank helpen om haar inflatiedoelstelling te bereiken.

(ns/as)

Meer