Foto ter illustratie

Basisschool De Wieken in Kinrooi verplicht fietshelm vanaf 1 september, na zwaar ongeval met leerling

Basisschool De Wieken in Kinrooi zal volgend schooljaar de fietshelm verplichten. Dat meldt Het Belang van Limburg en het bericht is bevestigd aan onze redactie. De aanleiding is een zwaar ongeval van een leerling van het vijfde leerjaar. 

Basisschool De Wieken wil vanaf 1 september de fietshelm op school verplichten. Aanleiding is een zwaar ongeval met Alan, een leerling uit het vijfde leerjaar. "Die is heel voorzichtig op de fiets, maar werd gegrepen door een auto en liep hersenschade op. Hij droeg jammer genoeg geen fietshelm", vertelt directeur Caroline Luys. "Wij willen dit moment aangrijpen om de leerlingen en de ouders wakker te schudden. De fietshelm moet een gewoonte worden."

Weinig fietshelmen

Want ondanks verschillende sensibiliseringsacties fietsen nog veel leerlingen zonder helm naar school. "Het is die sociale druk. De leerlingen dragen dat niet omdat hun vriendjes dat niet dragen. Soms hebben de kinderen wel een helm op, maar de ouders of de juffen niet. Dat moet ook anders natuurlijk, zij kijken naar ons op. Als wij de helm dragen, zullen de kinderen dat ook doen", zegt de directrice. "De juf van Alan is meteen na het ongeval een helm voor zichzelf gaan kopen en sensibiliseert haar leerlingen nu. Dat ongeval heeft heel wat in gang gezet."

Bruikleen

De Wieken wil nu voor alle 300 leerlingen een fietshelm kopen. “De verplichting komt er sowieso, maar we weten ook dat niet iedereen een fatsoenlijke helm kan betalen. Daarom zullen wij voor elke leerling een helm voorzien. Ze betalen dan een waarborg en kunnen hem dan lenen”, zegt Luys. De fietshelmen zullen de school zo’n 4.500 euro kosten. “We zoeken hiervoor nog sponsors, anders moet het van ons werkbudget af en dat is ook weer ten kosten van de kinderen.”

Meest gelezen