© BELGA

EUROPESE SPELEN. Gabriel De Coster stoot door naar halve finales in kajak slalom, Julien Carraggi redt matchpunten in achtste finale

Gabriel De Coster heeft zich donderdag op de Europese Spelen in het Poolse Krakau gekwalificeerd voor de halve finales in het kajak slalom. Hij eindigde in de eerste run als 29e op 64 deelnemers. Dat volstond net om met de top 30 rechtstreeks door te stoten. De overigen moeten zich via de tweede run trachten te plaatsen.

Bron: BELGA

De Coster finishte op het parcours in het Kolna Sports Centre in 90.71. Hij was daarmee bijna zeven seconden trager dan de Zwitser Martin Dougoud, die met 83.98 de toptijd noteerde. Zaterdag worden de halve finales en finale afgewerkt.

“Ik had niet het beste gevoel”, reageert De Coster, die als 41e van start ging. “Maar de halve finale is weer een heel andere wedstrijd. Ik moet bij de eerste tien eindigen om de finale te bereiken. Dat is mijn ambitie en daarna is alles mogelijk.” 

Op de Europese Spelen ligt één ticket klaar voor de Olympische Spelen in Parijs. Later in het seizoen volgt een nieuwe en betere kans op het WK in Londen. De Coster was er in 2021 al bij op de Spelen in Tokio. “Ik heb er niet de uitslag behaald die ik wilde (22e, red). Dus ik wil zeker terugkeren en beter doen”, zegt hij. “Ik voel mij nu veel sterker dan twee jaar geleden. Ik kan nu volledig focussen op de sport met de ondersteuning van Topsport Vlaanderen. Zowel fysiek, mentaal als technisch heb ik een grote stap vooruitgezet.”

© BELGA

Belgische degenschermsters zeventiende

Het Belgische vrouwenteam in het degenschermen eindigde donderdag op de Europese Spelen in Polen op de zeventiende plaats. De Belgen verloren in de eerste ronde met 45-35 van Litouwen.

Aube Vandingenen, Anne Bultynck en Solane Beken verdedigden de Belgische kleuren in de Tauron Arena in Krakau. Vandingenen en Beken haalden eerder in de individuele competitie de 1/32e finales. Bultynck raakte niet door de poulefase.

De Belgische mannen in het floretschermen zitten intussen in de kwartfinales. Stef Van Campenhout, maandag nog goed voor brons in de individuele floretcompetitie, Mathieu Nijs en Stef De Greef waren vrij in de eerste ronde. In de tweede ronde namen ze met 45-41 de maat van Spanje. Deze middag, vanaf 12u40, staat de kwartfinale tegen Frankrijk op het programma. Bij winst gaan ze door naar de halve finales, bij verlies volgen nog twee klassementswedstrijden.

© BELGA

Carraggi redt matchpunten in achtste finale

Julien Carraggi (BWF 71) kroop donderdag op de Europese Spelen in Polen door het oog van de naald in zijn achtste finale van het badmintontoernooi. Tegen de Noor Markus Barth (BWF 202) redde hij twee wedstrijdpunten.

Carraggi moest tijdens de derde set de hele tijd achtervolgen. Hij werkte bij 18-20 twee matchpunten weg en trok uiteindelijk met 23-21 aan het langste eind. Hij zakte na het laatste punt door de knieën en er volgde een luide vreugdekreet in de Jaskolka Arena in Tarnow.

“Ik stond bijna de hele wedstrijd achter. Ik heb mijn sterkste mentale spel bovengehaald. Ik zei tegen mezelf dat zolang het laatste punt niet was gespeeld, ik niet had verloren. Ik kreeg die matchpunten tegen en dan moet je het verstand op nul zetten, anders wordt het ingewikkeld”, reageert hij.

Carraggi staat een stuk hoger op de ranking dan Barth, maar de Noor was volgens hem “een stuk frisser” uit de poules gekomen. “Hij had de voorbije twee dagen twee vlotte matchen terwijl ik tot 23 uur moest spelen, pas om 1 uur ging slapen en matchen van anderhalf uur speelde. Ik voelde mijn benen niet”, legt Carraggi uit.

In de kwartfinales botst Carraggi vrijdag op de Fransman Toma Junior Popov, het derde reekshoofd en vorig jaar goed voor EK-brons. “Dat wordt sowieso moeilijk. Hij staat top 30 in de wereld (28e, red), won al veel medailles, is supersterk. Maar als ik tot in de kwartfinales geraak, dan is alles mogelijk”.

De 23-jarige Carraggi heeft specifiek toegewerkt naar de Europese Spelen, waar het badminton ook als een EK geldt. “Het doel is hier te pieken. Het is wel pas mijn tweede EK, het zijn mijn eerste Europese Spelen. Met een overwinning in de poule zou ik al blij geweest zijn. Ik heb er even geen woorden voor.”

Het toernooi in Polen telt eveneens mee voor de olympische puntenranking richting Parijs. “Tuurlijk zit dat ergens in mijn achterhoofd. Maar nu focus ik op dit toernooi”, bevestigt Carraggi, die intussen ook boven de studieboeken zit. Hij volgt kunstwetenschappen aan de KU Leuven. “Mijn eerste examens zijn goed gegaan. Ik vind het zalig om topsport en studies te combineren. Na de trainingen ben je met iets helemaal anders bezig, ik heb een sociaal leven in Leuven. Het is supertof.”

Belgische floretschermers gaan er in kwartfinales uit

Het Belgische mannenteam in het floretschermen heeft zich donderdag op de Europese Spelen in Polen niet kunnen plaatsen voor de halve finales.

De Belgen waren vrij in de eerste ronde en klopten vervolgens Spanje in de Tauron Arena in Krakau met 45-41. In de kwartfinales tegen Frankrijk verloren ze met 45-38. De Belgische ploeg bestaat uit Stef Van Campenhout, maandag nog goed voor brons in de individuele floretcompetitie, Mathieu Nijs en Stef De Greef. De Belgen spelen later op de dag nog twee klassementswedstrijden om hun eindnotering te bepalen.

Het Belgische vrouwenteam in het degenschermen eindigde eerder donderdag op de zeventiende plaats in Kraku. Het verloor in de eerste ronde met 45-35 van Litouwen. Aube Vandingenen, Anne Bultynck en Solane Beken verdedigden de Belgische kleuren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer