Regering stelt akkoord met Engie voor: “Bevoorrading van ons land is nog nooit zo zeker geweest als vandaag”

De Franse energiereus Engie betaalt uiteindelijk 15 miljard euro voor de toekomstige berging en verwerking van alle kernafval. Inclusief de kosten voor de ontmanteling van de kerncentrales loopt de factuur op tot minstens 23 miljard euro voor het bedrijf.

wver

Engie wou in het kader van de verlenging van de kerncentrales Tihange 3 en Doel 4 ook zekerheid over de kost van alle kernafval. Die onzekerheid woog immers op de beurskoers van het bedrijf. De Belgische overheid wil dan weer zekerheid dat de belastingbetaler niet zal moeten opdraaien voor de toekomstige kosten en wil een risicopremie.

© BELGA

De kostprijs voor het afval werd uiteindelijk afgeklopt op 15 miljard euro. Dat is inclusief een risicopremie van 43 procent. Ter vergelijking: in Duitsland werd een soortgelijke risicopremie afgesproken, daar bedraagt die 35 procent.

De betaling aan de Belgische staat gebeurt in twee schijven. In 2024 voor het afval van categorie B en C (laag- en middelactief langlevend afval en hoogradioactief langlevend afval), bij de start van de levensduurverlenging voor afval categorie A (laag- en middelactief kortlevend afval).

In een toelichting aan analisten zei Engie-CEO Catherine MacGregor dat de 15 miljard euro het bedrijf beschermt tegen “toekomstige risico-evoluties”. De topvrouw zei “erg tevreden” te zijn met het akkoord over de verwerking van het afval.

De 15 miljard dollar komt bovenop de bedragen voorzien voor de ontmanteling van de kerncentrales van Engie in ons land en waarvoor het bedrijf de volledige kosten draagt. Alles samen - afval en ontmanteling - komt dat neer op minstens 23 miljard euro aan totale nucelaire verplichtingen.

N-VA: “Enorme factuur”

Het akkoord krijgt een onvoldoende van N-VA-Kamerlid Bert Wollants. “Het is een mini-verlenging die de belastingbetaler een enorme factuur in de nek draait”’, klinkt het. De verlenging van twee kerncentrales verzekert onvoldoende de energiebevoorrading, zegt het N-VA-Kamerlid. Er blijft ook onduidelijkheid over de kost van de berging van het nucleair afval, vindt Wollants. “De belastingbetaler heeft er het raden naar welke factuur hem in de nek gedraaid wordt”.

    Redactie
    Redactie

    Verlenging kerncentrales

    • Engie en regering hebben akkoord bereikt over verlenging Tihange 3 en Doel 4.
    • Toekomstige kosten berging kernafval worden op 15 miljard euro berekend.
    • De totale nucleaire verplichtingen van Engie bedragen zeker 23 miljard euro.
    Redactie
    Redactie

    PVDA: "Engie trok aan het langste eind"

    Ook Peter Mertens, algemeen secretaris van PVDA en Kamerlid, toont zich kritisch voor de Engie-deal. "Het klassieke refrein van privatisering van de lusten en collectiviseren van de lasten", klinkt het.
    Redactie
    Redactie
    Zo gaat dat dan. Maandenlang onderhandelen en dan...trekt Engie aan het langste eind. Zij slepen maximumfactuur voo… t.co/gxP3exRgsM
    Redactie
    Redactie

    Koers van Engie stijgt met 4 procent

    De beleggers reageren positief op de Engiedeal in België. Op Euronext Paris stijgt het aandeel van Engie met 4 procentpunten. Sinds de deal vanmorgen bekend raakte, met onder meer de maximumfactuur voor Engie van 15 miljard euro, steeg de koers gestaag. Beleggers tonen zich dus gerustgesteld door de deal.
    Redactie
    Redactie

    Bart De Wever: "Miljardenfactuur voor regering"

    De voorzitter van de N-VA toont zich kritisch over de Engie-deal. Volgens De Wever wordt de regering opgezadeld met een onbegrensde factuur van minstens enkele tientallen miljarden.
    Redactie
    Redactie
    Uitbater @ENGIEgroup heeft haar plafondprijs binnen, in ruil voor een zoveelste intentieverklaring. De overheid ont… t.co/QaJ4xEa2Nm
    Redactie
    Redactie

    Persconferentie voorbij

    De persconferentie is afgelopen.
    Redactie
    Redactie

    Akkoord krijgt onvoldoende van N-VA: "Mini-verlenging die de belastingbetaler een enorme factuur in de nek draait"

    Het akkoord dat de regering en kernuitbater Engie hebben bereikt over de verlenging van Doel 4 en Tihange 3 en de kostprijs van het kernafval blijft voor N-VA-Kamerlid Bert Wollants onvoldoende. "Een mini-verlenging die de belastingbetaler een enorme factuur in de nek draait", klinkt het. De verlenging van twee kerncentrales verzekert onvoldoende de energiebevoorrading, zegt het N-VA-Kamerlid. Er blijft ook onduidelijkheid over de kost van de berging van het nucleair afval, vindt Wollants. "De belastingbetaler heeft er het raden naar welke factuur hem in de nek gedraaid wordt".
    Redactie
    Redactie

    Engie: "Hoeksteenakkoord zorgt voor stabiliteit"

    Thierry Saegeman, de grote baas van Engie België noemt het een "hoeksteenakkoord". "We hebben een heel groot industrieel project voor ons, maar doordat alles tot in detail is onderhandeld, hebben we een goed akkoord om van te starten."
    Redactie
    Redactie

    Van der Straeten: "Tot in het kleinste detail onderhandeld"

    Van der Straeten beklemtoont dat over alle onderdelen tot in het kleinste detail werd onderhandeld. Acht miljard euro blijft op de rekening van Synatom, waarmee de ontmanteling van de kerncentrales gefinancierd wordt. Elke drie jaar wordt er toezicht op uitgeoefend, of die middelen voldoende zijn. Vervolgens wordt het afval overgedragen aan de Belgische staat. "Dat afval is tot in de kleinste details beschreven", zegt Van der Straeten. "Elke type, vorm, familie van afval wordt beschreven, onderhandeld en vastgelegd." Daarna pas is de overdracht definitief. Van der Straeten bedankt de premier voor het afsluiten van het akkoord. "Ik bedankt mijn eigen mensen, maar ook de premier, dit dit akkoord mee tot een goed eind heeft gebracht."
    Redactie
    Redactie

    Van der Straeten: "Bevoorrading van ons land is nog nooit zo zeker geweest als vandaag"

    "De kosten voor de verwerking van het kernafval worden betaald door de vervuiler, door Engie", voegt minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) toe. "Vijf miljard euro wordt gestort op de rekening van ons land. Dat geld zal er nu zijn."
    "De bevoorrading van ons land is nog nooit zo zeker geweest als vandaag. De twee jongste kerncentrales worden vanaf 2025 met tien jaar verlengd. Engie zal de benodigde kernbrandstof de komende dagen bestellen." Ze wijst er ook op dat de overwinsten structureel onmogelijk worden gemaakt met deze deal. "We delen in de lusten maar ook in de lasten."
    Redactie
    Redactie

    Engie betaalt 15 miljard euro voor berging kernafval

    De Franse energiereus Engie betaalt uiteindelijk 15 miljard euro voor de toekomstige berging en verwerking van alle kernafval. Inclusief de kosten voor de ontmanteling van de kerncentrales loopt de factuur op tot minstens 23 miljard euro voor het bedrijf.

    Engie wou in het kader van de verlenging van de kerncentrales Tihange 3 en Doel 4 ook zekerheid over de kost van alle kernafval. Die onzekerheid woog immers op de beurskoers van het bedrijf. De Belgische overheid wil dan weer zekerheid dat de belastingbetaler niet zal moeten opdraaien voor de toekomstige kosten en wil een risicopremie. De kostprijs voor het afval werd uiteindelijk afgeklopt op 15 miljard euro. Dat is inclusief een risicopremie van 43 procent.

    De betaling aan de Belgische staat gebeurt in twee schijven. In 2024 voor het afval van categorie  B en C (laag- en middelactief langlevend afval en hoogradioactief langlevend afval), bij de start van de levensduurverlenging voor afval categorie A (laag- en middelactief kortlevend afval). In een toelichting aan analisten zei Engie-CEO Catherine MacGregor dat de 15 miljard euro het bedrijf beschermt tegen "toekomstige risico-evoluties". De topvrouw zei "erg tevreden" te zijn met het akkoord over de verwerking van het afval.

    De 15 miljard dollar komt bovenop de bedragen voorzien voor de ontmanteling van de kerncentrales van Engie in ons land en waarvoor het bedrijf de volledige kosten draagt. Alles samen - afval en ontmanteling - komt dat neer op minstens 23 miljard euro aan totale nucelaire verplichtingen.

    Redactie
    Redactie

    De Croo: "Risico's voor Engie"

    Het akkoord is natuurlijk ook een akkoord over nucleair afval. "Bovenop de 10,5 miljard die al voorzien was voor de verwerking en berging van nucleair afval, komt nu nog eens 4,5 miljard euro", zegt De Croo. Goed dus voor een totaal van 15 miljard euro, die Engie betaalt aan de Belgische staat.
    "Het volumerisico blijft voor uitbater Engie", zegt De Croo. "Dit bedrag is op schatting van het huidige volume kernafval." De risicopremie, mocht de berging bijvoorbeeld dieper moeten gebeuren, bedraagt 43 procent. "In Duitsland was dat maar 35 procent", zegt De Croo.
    De verantwoordelijkheid voor de ontmanteling van de kerncentrales blijft voor Engie, en word geschat op 8 miljard. Goed voor een totaal van 23 miljard euro, door Engie te betalen.
    Redactie
    Redactie

    De Croo: "Met dit akkoord zijn we vertrokken voor de verlenging van de twee recentste kerncentrales"

    De persconferentie over de Engie-deal is begonnen. Premier De Croo toont zich verheugd over de deal, die volgens hem de deur openzet voor de verlenging van de twee recentste kerncentrales. "Dit akkoord betekent toegang tot propere en betaalbare energie die onze gezinnen en bedrijven nodig hebben. Dit akkoord is goed voor de bevoorradingszekerheid en het klimaat."
    Redactie
    Redactie

    Vicepremier De Sutter: "Tijdelijke verlenging is noodzakelijk"

    Petra De Sutter, vicepremier voor Groen in de federale regering, heeft het over een "sterk onderhandelde" deal. "We willen meer hernieuwbare energie", schrijft De Sutter op Twitter. "Daar zorgen we voor en dat is goed voor onze factuur." De vicepremier heeft het over een "tijdelijke verlenging" die "noodzakelijk" is. Net zoals collega-minister Tinne Van der Straeten herhaalt ze dat Engie de rekening van de milieuvervuiling betaalt.
    Redactie
    Redactie
    Iedereen heeft recht op betaalbare energie. We willen gezinnen en alleenstaanden blijven helpen. Minister van Ene… t.co/yxJpyB556f
    Redactie
    Redactie

    "We gaan nu een derde keer betalen voor onze kerncentrales"

    "Engie was geen vragende partij voor de verlenging van kerncentrales, ik begrijp dat ze het maximum uit de onderhandeling hebben gehaald", zegt energie-ondernemer André Jurres van energie-blog.com. "We gaan nu nog een keer betalen, dit is al de derde keer dat we voor de kosten van onze kerncentrales opdraaien. De eerste keer was bij de bouw en de versnelde afschrijving van de nucleaire centrales, waardoor we teveel hebben betaald aan de toenmalige monopolist. In 2015 moesten we nog eens in de buidel tasten bij de verlenging van Doel 1 en Doel 2. En nu gaan we dus opnieuw betalen voor Tihange 3 en Doel 4."
    Redactie
    Redactie

    Minister Van der Straeten: “Goed voor alle Belgen”

    Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) is blij met het akkoord. “Dit is goed voor alle Belgen”, zegt ze. “Het biedt zekerheid over de kost van het nucleaire afval en zekerheid over de energiebevoorrading van ons land. Dit akkoord verzekert ook de financiering van het beheer van het nucleair afval voor alle toekomstige generaties. De oorlog in Oekraïne heeft het Europese energielandschap grondig gewijzigd. Het is urgenter dan ooit om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen af te bouwen en energie opnieuw in eigen handen te nemen. Dat doen we.”

    “De oorlog in Oekraïne heeft het Europese energielandschap grondig gewijzigd. Het is urgenter dan ooit om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen af te bouwen”, aldus Tinne van der Straeten

    Redactie
    Redactie

    Premier De Croo: "Belangrijk voor onze bevoorradingszekerheid"

    “De verlenging van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 met tien jaar staat nu vast”, bevestigt premier Alexander De Croo (Open VLD). “Dit akkoord is belangrijk voor de bevoorradingszekerheid van onze gezinnen en bedrijven. Het versterkt onze elektriciteitsbevoorrading, vermindert de energieafhankelijkheid van ons land en garandeert de productie van koolstofvrije, betaalbare elektriciteit in België. Ik wil het management van Engie bedanken voor al het werk van de afgelopen maanden om tot dit akkoord te komen.”
    Redactie
    Redactie
    Engie en de Belgische federale regering bereiken een akkoord over de verlenging van de kernreactoren Tihange 3 en D… t.co/sjPsjzjQO5
    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    Beste van Plus

    Lees meer