Limburgse voormalige KU Leuven-prof krijgt in beroep lichtere straf voor verkrachting studente

De Limburgse F.D., voormalig hoogleraar aan de KU Leuven, is in beroep lichter bestraft voor de verkrachting van een studente. Hij kreeg van het Antwerpse hof van Beroep een straf van vier jaar cel, waarvan de helft met uitstel.

mtm, phu
Bron: BELGA

LEES OOK. Hij bewaarde zelfs haar kapotgescheurde T-shirt als trofee: Limburgse oud-professor definitief veroordeeld als verkrachter

De feiten dateren al van de zomer van 2016. Tijdens een tweedaags congres in Barcelona verkrachtte hoogleraar F.D. (64) uit Limburg zijn studente. Hij bleek een appartement met maar één slaapkamer te hebben gehuurd. De professor kocht lingerie voor haar, communiceerde op een ongepaste manier, ging ongevraagd halfnaakt bij haar in bed liggen en misbruikte haar seksueel.

“Als je geen seks had gewild, had je maar niet moeten meekomen”, zei hij de volgende ochtend tegen haar. Op de luchthaven verklaarde hij ook nog dat hij al jaren orale beurten kreeg in ruil voor goede punten. Het slachtoffer bleef zwaar getraumatiseerd achter.

LEES OOK. KU Leuven wist eind 2016 van verkrachting studente, maar liet docent voortdoen

Pas twee jaar later, in september 2018, werd de professor al de toegang tot de gebouwen van de KU Leuven ontzegd. Contact met studenten werd hem verboden. De KU Leuven startte een interne tuchtprocedure op. Die tuchtprocedure werd opgeschort zolang het strafonderzoek tegen de professor liep, maar hervat in het najaar van 2022 na afronding van het strafrechtelijk onderzoek en de behandeling voor de correctionele rechtbank.

In oktober van vorig jaar werd D. in eerste aanleg veroordeeld tot 54 maanden cel en een schadevergoeding van ruim 27.000 euro. De rechter omschreef hem als een seksueel roofdier en beval zijn onmiddellijke aanhouding.

LEES OOK. Al jaren waren er geruchten aan KU Leuven, toch bleef Limburgse prof onaantastbaar

De voormalige hoogleraar ging daartegen in beroep en kreeg een iets lichtere straf: 48 maanden cel, waarvan de helft met uitstel. Eerder werd D., die de feiten altijd ontkend heeft, al ontslagen door de KU Leuven.

LEES OOK. “Dat wangedrag zo ongemoeid kan doorgaan, raakt me diep”: Rik Torfs was rector aan KU Leuven toen prof studente verkrachtte

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer