Voormalig KU Leuven-professor krijgt in beroep lichtere straf voor verkrachting studente

Een voormalige professor van de KU Leuven heeft in beroep een lichtere straf gekregen voor de verkrachting van een studente. Hij krijgt nu vier jaar cel, waarvan de helft met uitstel. In eerste aanleg was dat nog 54 maanden. De professor werd iets meer dan een maand geleden door de KU Leuven ontslagen voor de feiten. 

"Een seksueel roofdier." Zo omschreef het vonnis de professor onderwijskunde van de KU Leuven. In oktober vorig jaar werd de man veroordeeld tot een effectieve celstraf van 54 maanden en een schadevergoeding van 27.000 euro. De man ging in beroep, en krijgt nu een lichtere straf. Het hof van beroep in Antwerpen veroordeelt hem nu tot 4 jaar cel, waarvan de helft met uitstel. Hij moet de KU Leuven een provisionele schadevergoeding van één euro betalen en aan het slachtoffer ruim 21.000 euro. Hij heeft de feiten altijd ontkend.

Waarover gaat deze zaak? 

In 2016 had hij het slachtoffer - een toenmalige studente van hem - meegevraagd naar een congres in Barcelona. Daar aangekomen bleek dat hij een appartement met maar 1 slaapkamer had gereserveerd. Hij communiceerde op een ongepaste manier, kocht haar een lingeriesetje en ging ongevraagd halfnaakt bij haar in bed liggen. Uiteindelijk randde de hoogleraar haar aan. Pas in 2018 diende een familielid formeel een klacht in bij de KU Leuven, nadat er al enkele jaren een gerucht over de zaak de ronde ging. 

De KU Leuven rondde de tuchtprocedure iets meer dan een maand geleden af. Hij kreeg de zwaarst mogelijke tuchtsanctie: hij werd afgezet, dat betekent dat hij ontslagen wordt en zijn recht op ambtenarenpensioen verliest.

Meest gelezen