© rr

Voormalige professor KU Leuven krijgt in beroep lichtere straf voor verkrachting studente

Filip Dochy, voormalig hoogleraar aan de KU Leuven, is in beroep lichter bestraft voor de verkrachting van een studente. Hij kreeg van het Antwerpse hof van beroep een straf van vier jaar cel, waarvan de helft met uitstel.

mtm, phu
Bron: BELGA

Dochy, een zestiger uit Bilzen, werd in eerste aanleg veroordeeld tot 54 maanden cel voor de verkrachting van een studente tijdens een congres in Barcelona in juli 2016. In beroep kreeg hij een iets lichtere straf: 48 maanden cel, waarvan de helft met uitstel. Eerder werd Dochy. al ontslagen door de KU Leuven.

LEES OOK. Voor verkrachting veroordeelde prof zet tegenaanval in: Filip D. wil inzage in medisch dossier studente én voor zichzelf een psychiatrisch onderzoek

Pas twee jaar later, in september 2018, werd de professor al de toegang tot de gebouwen van de KU Leuven ontzegd. Contact met studenten werd hem verboden. De KU Leuven startte een interne tuchtprocedure op. Die tuchtprocedure werd opgeschort zolang het strafonderzoek tegen de professor liep, maar hervat in het najaar van 2022 na afronding van het strafrechtelijk onderzoek en de behandeling voor de correctionele rechtbank.

In oktober van vorig jaar werd hij in eerste aanleg veroordeeld tot 54 maanden cel en een schadevergoeding van ruim 27.000 euro. De rechter omschreef hem als een seksueel roofdier en beval zijn onmiddellijke aanhouding.

De voormalige hoogleraar ging daartegen in beroep en kreeg een iets lichtere straf: 48 maanden cel, waarvan de helft met uitstel. Eerder werd Filip Dochy, die de feiten altijd ontkend heeft, al ontslagen door de KU Leuven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER