ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Criminelen kopen cadeaubonnen van bol.com via gehackte rekeningen: politie Halle-Vilvoorde rolt phishingbende op

De politie van Halle-Vilvoorde heeft de voorbije dagen vijftien personen opgepakt die deel zouden uitmaken van een criminele organisatie die zich bezighield met informaticafraude. De bende zou tientallen bankrekeningen gehackt hebben en meer dan 1 miljoen euro hebben buitgemaakt. 

"Het onderzoek begon nadat de politie weet kreeg van verdachte transacties die zich voordeden in meerdere Delhaize grootwarenhuizen, voornamelijk in Vlaanderen, Namen en Waals-Brabant", zegt Carol Vercarre van het parket. "Verschillende verdachten boden zich aan de kassa's van deze warenhuizen aan om geschenkbonnen van bol.com aan te kopen. Deze aankopen bleken te gebeuren via gehackte rekeningen van een bank uit het Groot-Hertogdom-Luxemburg. Met deze bonnen werden vervolgens dure gsm-toestellen besteld die afgeleverd werden in Nederland." 

Volgens het parket slaagde de bende erin tientallen rekeningen te hacken en maakte ze in Luxemburg en België zo meer dan één miljoen euro buit. 

"De voorbije dagen vonden in België zestien huiszoekingen plaats, waarbij vijftien personen werden gearresteerd", gaat ze verder. "De gearresteerden waren voornamelijk woonachtig in Brussel en Antwerpen en hadden de Belgische en Nederlandse nationaliteit. Alle verdachten werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter die elf personen onder aanhoudingsbevel plaatste."

De tussenkomst in België kadert in een groter onderzoek dat gevoerd wordt in Luxemburg, aldus nog het parket.

Meest gelezen