Jokko voor Studio Brussel

Herbeleef dag 1 van Rock Werchter: Mumford & Sons sluit af met dubbele knipoog naar Stromae, The Barn is veel te klein voor Charlotte de Witte

Mumford & Sons heeft dag 1 van Rock Werchter afgerond, met een dubbel eerbetoon aan Stromae. Charlotte de Witte bouwde een technofeest in The Barn. Zwangere Guy maakte het emotioneel met een toespraak over eenzaamheid en demonen. Compact Disk Dummies stond met hun papa op het podium. Herbeleef de eerste dag van Rock Werchter 2023.

Bovenaan deze liveblog hebben we de belangrijkste gebeurtenissen van dag 1 van Rock Werchter vastgezet. Lees en kijk daaronder chronologisch verder. Rock Werchter live volgen kan op VRT MAX.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Mumford & Sons sluit dag 1 van Rock Werchter af met meezingers, bakken energie en een mooi eerbetoon aan Stromae

Mumford & Sons heeft de eerste dag van Rock Werchter 2023 afgesloten. Beginnen deed de groep op de tonen van de originele versie van "Papaoutai" van Stromae, afsluiten deden ze met zijn versie van "Tous les mêmes". Geen poging tot cover dus, wel een welgemeende erkenning voor het feit dat veel festivalgangers vandaag eigenlijk naar Werchter waren gekomen voor Stromae.

BEKIJK - enkele amateurbeelden van de start van het concert van Mumford and Sons, met een streepje Stromae:

Videospeler inladen...

Stromae annuleerde zijn volledige tournee begin mei al in het belang van zijn gezondheid. Daarom werd Mumford & Sons opgetrommeld als nieuwe headliner. Om hem een hart onder de riem te steken bij zijn herstel heeft de Britse groep hun nummer "Awake my soul" aan hem opgedragen. Een klein, intiem nummer met een hartverwarmende boodschap. Verder speelde Mumford & Sons een energieke show die allesbehalve aanvoelde als een invalbeurt.

BEKIJK - Veel festivalgangers hadden speciaal voor Stromae een (dag)ticket gekocht. Wij polsten op de wei naar hun mening over de wissel:

Videospeler inladen...

Mumford & Sons trekt resoluut de kaart van de hits en de meezingers. Vooral in hun oudere nummers, waarin de banjo en meerstemmige stukjes centraal staan, schitteren ze het hardst. Zanger Marcus Mumford heeft er zelden blijer uitgezien op een podium. "We gingen een éénmalige show spelen, maar voor we het beseften, waren we weer op tournee. We zijn zo blij om jullie terug te zien."

© 2023 CPU - Jan van Hecke

Passeren allemaal de revue: "Babel", "Little lion man" - wat trager en lager gezongen - "Guiding light" en "Lover of the light", waarbij Marcus Mumford alles van zich afmept op de drums. Bij "Believe" vraagt Mumford het publiek om de gsmlichtjes boven te halen, wat een mooi tafereel oplevert. Er kunnen ook wat grappen over het verschil tussen Nederlanders en Belgen af.

Een zee van lichtjes tijdens "Believe"

Gaandeweg verovert Mumford & Sons de harten van de sceptici. En dan moeten meezingers als "The cave" en "The wolf" nog komen, met "I will wait" als ultieme meezinger in de bisronde. In combinatie met het eerste vuurwerk zet Mumford & Sons een mooi slotakkoord op de eerste dag van Rock Werchter 2023. "Eigenlijk kan niemand Stromae vervangen als headliner in België", gaf Mumford & Sons op voorhand toe. Het minste wat je kan zeggen, is dat ze er met een sterk en sfeervol optreden het allerbeste van hebben gemaakt, en misschien wel hun beste optreden op Rock Werchter tot nu toe.

© 2023 CPU - Jan van Hecke

The Barn is véél te klein voor technofeest van Charlotte de Witte

Ze werd getipt als mogelijke vervanger van Stromae op de Main Stage, maar de technoshow van Charlotte de Witte bleef in The Barn. En die tent - goed voor 20.000 festivalgangers - bleek veel te klein voor haar.

Voor The Barn stond een massa volk samengetroept voor het grote scherm, waar - in alle eerlijkheid - het geluid niet altijd optimaal klonk. Gedurende het uur van haar set is er nauwelijks een doorkomen aan. Festivalgangers die niet binnen zijn geraakt, reageren teleurgesteld en verrast door zo'n massale opkomst.

De Witte speelt een bijzonder strakke set van één uur, met kortere overgangen dan normaal om haar tijd maximaal te benutten. Badend in het rode licht en met een indrukwekkende lasershow op zak speelt De Witte The Barn plat.

Hoogtepunten zijn haar eigen "Doppler" en het iconische "Push" van Universal Nation, waar ze een technosausje over giet. Conclusie: techno heeft zeker een plek op Rock Werchter, dat bewijst het massaal opgedaagde publiek. De liefde is trouwens wederzijds, want Charlotte de Witte strooit met hartjes naar haar publiek. Ze verlaat het podium met een gigantische glimlach. Hiermee heeft De Witte haar enige Belgische festivalshow gespeeld, Tomorrowland laat ze een jaartje links liggen.

De Witte tijdens haar set in The barn.

Charlotte de Witte: "Dit was thuiskomen"

Meteen na haar set reageert De Witte - duidelijk geëmotioneerd - bij Studio Brussel: "Er is zoveel dat ik wil zeggen, maar in zo weinig woorden kan omvatten. Dat was sick, zot wat er net in die Barn is gebeurd. De sfeer, alles: het is heel intens geweest. Er zijn al traantjes gelaten. Het was een mooi moment."

En dat het publiek helemaal mee was, is ook De Witte niet ontgaan: "De liefde die ik voelde in The Barn was ongezien. Ik zag heb zoveel armen in de lucht gezien, lawaai gehoord, geklap. Het was heel intens."

BEKIJK - "De liefde die ik voelde in The Barn was ongezien" vertelt Charlotte De Witte bij Studio Brussel meteen na haar set:

Videospeler inladen...

Het was er volledig boenk op, dat voelt zo fucking goed

Dat De Witte nog eens in eigen land mag draaien doet haar veel deugd, klinkt het: "Ik ben heel fier dat ik dit kan doen als DJ. België is my home. De liefde die je daarvan voelt, is heel mooi. Het klinkt heel cheesy, maar dit was thuiskomen. Het was er volledig boenk op, en het voelt zo fucking goed."

Charlotte de Witte op Rock Werchter 2023.

Thibault Christiaensen lovend over Iggy Pop: "Hij heeft iedereen naar huis gespeeld vandaag"

Thibault Christiaensen ging in The Barn kijken naar het concert van Iggy Pop. Zonet kwam hij bij Studio Brussel vertellen wat hij ervan vond. "Ik zag hem al eens live bezig in 2017. De man was toen al in de zeventig en ik dacht dat het wel eens zijn laatste tournee kon zijn. Intussen is hij 76. Hij kwam het podium strompelend op. Zijn ene been is 4 centimeter korter, daarom wandelt hij wat moeilijk."

Iggy Pop is met zijn 76 lentes ook meteen de oudste artiest op Rock Werchter dit jaar. "Als je hem niet kent, denk je dus 'wat komt die man daar doen?'. Maar het eerste nummer was nog niet halfweg en hij gooide zijn gilet al uit. De rest van zijn set speelde hij in zijn prachtig bloot bovenlichaam, met heel veel rimpels ondertussen."

Iggy Pop is als 76-jarige de oudste artiest op Rock Werchter dit jaar.
© 2023 CPU - Jan van Hecke

Christiaensen was sterk onder de indruk van de oudste artiest uit de line-up van dit jaar: "Ik durf echt zeggen - en dan ben ik toch objectief - dat Iggy Pop iedereen naar huis heeft gespeeld vandaag. Hij was absurd goed. Iggy Pop heeft nog zoveel energie op zijn 76, dat is niet normaal."

IN BEELD - Iggy Pop

© 2023 CPU - Jan van Hecke
© 2023 CPU - Jan van Hecke

BEKIJK - Pascale Mertens in "Laat": "Naar mijn gevoel was dit een dag zonder uitschieters, qua muziek noch qua omstandigheden"

Videospeler inladen...

IN BEELD - Stormzy

© 2023 CPU - Jan van Hecke
© 2023 CPU - Jan van Hecke

IN BEELD - Raye

Ymke Dirikx
Ymke Dirikx

Papa Joost mocht met Compact Disk Dummies het podium op: "Ik had het niet verwacht"

Joost Coorevits, vader van Compact Disk Dummies-broers Lennert en Janus Coorevits werd eerder vandaag verrast door zijn zoons. Plots werd hij het podium van de Main Stage op geroepen. "Hij is er altijd voor ons geweest en heeft ons altijd gesteund. De cirkel is rond dankzij het feit dat hij er nu weer bij was", zegt Lennert Coorevits bij Studio Brussel.

Papa Joost had het niet verwacht: "Ik stond aan de verkeerde kant van het podium blijkbaar (lacht)". Maar het was vooral een emotioneel moment: "Ik had kippenvel. Vooral toen ze werden aangekondigd. Je voelt die massa: al die mensen die speciaal voor hen komen, dat doet wel iets." 

BEKIJK - Papa Joost samen met zoons Coorevits van The Compact Disk Dummies bij Studio Brussel:

Videospeler inladen...

Meest gelezen