Albert Verborgh

Schip vaart met volle kracht tegen brug van Humbeek: "Ravage is groot"

In Humbeek bij Grimbergen is een schip met volle kracht tegen de brug van het Zeekanaal gevaren. De ravage aan de brug is groot. Het brugdek is ongeveer vier meter opgeschoven.

Rond 13 uur vanmiddag is een schip met een lading zand met volle kracht tegen de brug van Humbeek, bij Grimbergen, gevaren. De schade aan het schip is beperkt, maar de ravage aan de brug is groot. Het brugdek is vier meter opgeschoven, kabels liggen bloot en ook een elektriciteitscabine is gesneuveld. Er was ook een tijdlang een stroomonderbreking in de omgeving.

De oorzaak van het ongeval is onduidelijk. "Dit is een regelrechte ramp. Ik heb met de mensen van de Vlaamse Waterweg gesproken en zij vertelden me dat ze dit soort ongevallen tegenwoordig vaker tegenkomen. Het zou te maken kunnen hebben met onoplettendheid of met gsm-gebruik, maar dat is een veronderstelling natuurlijk", zegt burgemeester Bart Laeremans (Vernieuwing).

Moeilijke herstelling

De herstelling zal een hele tijd duren. "De brug zal wekenlang buiten dienst zijn. De brug moet uit het omhulsel gehaald worden en op een andere plek hersteld worden", zegt Laeremans. Het is een belangrijke route voor zowel schepen als het wegverkeer. "Er passeren gemiddeld 50 schepen per dag", zegt Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg. "We proberen het daar zo snel mogelijk op te lossen, zodat schepen er opnieuw langs kunnen. Maar de herstellingswerken aan de brug zijn moeilijker in te schatten. Die kunnen enkele maanden in beslag nemen."

Voor het wegverkeer zal de hinder dus veel langer duren. De brug is een belangrijke verbinding tussen de gemeente en Mechelen en Zemst. "In de streek zijn er niet zo veel overgangen over het kanaal. Dat betekent dat het op andere plaatsen veel drukker zal worden. Voor de mensen die hier in de buurt wonen, is dat een groot probleem", zegt de burgemeester.

Tot de brug hersteld is, zal er een omleiding zijn. "Het lokale verkeer en vrachtverkeer zal een omleiding kunnen volgen via de E19, de Brusselse Ring en de A12. Er zal ook een omleiding komen voor fietsers", aldus Stinissen.

Meest gelezen