Energieminister Tinne Van der Straeten en premier Alexander De Croo zijn tevreden over het akkoord dat met Engie gesloten is. Daardoor kunnen kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 al in de herfst van 2025 heropstarten.
Volledig scherm
Energieminister Tinne Van der Straeten en premier Alexander De Croo zijn tevreden over het akkoord dat met Engie gesloten is. Daardoor kunnen kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 al in de herfst van 2025 heropstarten. © Photo News / Belga / Photo News

Akkoord tussen regering en Engie over kernreactoren: “Zodra de winsten hoger zijn, dan komen die volledig bij de Belgische overheid”

UpdateEngie en de regering zijn het eens geraakt over een verlenging van de kernreactoren Tihange 3 en Doel 4. “We kunnen morgen brandstof bestellen door dit akkoord”, aldus premier Alexander De Croo (Open Vld) tijdens een persconferentie. Ook is afgesproken hoe de ontmanteling van de kerncentrales en de berging van radioactief afval betaald zal worden. “Waterdichte garanties voor de energiebevoorrading hebben we hiermee niet, maar het is een wel een heel belangrijke stap”, analyseert politiek journalist Karel Lattrez in de video hieronder.

109 reacties

  • ronald Ceulemans

    10 maanden geleden
    1 winnaar Engie,de rest is dust in the wind
  • Ludo Van Damme

    10 maanden geleden
    Tot spijt voor wie het benijdt, toch een goeie deal.
  • Marc Baeyens

    10 maanden geleden
    “Zodra de winsten hoger zijn" zal niet gauw gebeuren. Anders had Engie dat niet onderschreven. En als de kerncentrales eens uitvallen zoals de voorbije jaren zo dikwijls is gebeurt ! In Frankrijk ligt nu zo goed als de helft plat. Dat zeggen bij ons 2 op de 2. Geen energiebevoorrading genoeg en geen winsten ...
  • vanaeken jokke

    10 maanden geleden
    Wetten zijn er ook voor Engie Geert Tamsyn als ge goedkope brol wil bouwen dat teveel ammoniak uitstoot is het niet meer dan normaal dat Demir die brol afkeurt.Die onderhandelingen hebben cd&v en open vld afgeblokt in 2017 Dirk Berx dan was er nu geen miserie geweest en was er een verlenging van 20 jaar die veeeeeeel goedkoper was omdat het gespreid werd over 20 jaar.Wat gaat dit schouwspel ons kosten want Vivaldi heeft nog geen enkel factuur doen dalen alleen maar doen stijgen Dirk Berx.
  • jos duriau

    10 maanden geleden
    Droom maar verder Mr. Decroo , zodra de winsten hoger zijn komt dat naar de staat ?? Denkt U dat Engie niet kan rekenen , die weten waarover ze praten en die willen zoveel mogelijk verdienen .Ze komen er eerlijk voor uit dat ze tevreden zijn met de oplossing .