Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Meerderheid behoudt vertrouwen in minister Lahbib (MR), PS en groenen ‘betreuren gebrek aan verantwoordelijkheidszin’

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib in de Kamer vanmiddag.Beeld BELGA

De federale meerderheid in de Kamer heeft de motie van wantrouwen tegen minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) vanavond weggestemd. Bij PS en in de Groen-Ecolo-fractie onthield één Kamerlid zich.

Concreet keurde de Kamer vanavond een zogenaamde eenvoudige motie goed om over te gaan tot de orde van de dag. Daarmee werd de motie van wantrouwen van de N-VA- en Vlaams Belang-oppositie tegen Lahbib weggestemd. Dat gebeurde met 79 stemmen voor, 50 stemmen tegen en 4 onthoudingen.

De minister krijgt echter geen blanco cheque, lieten de PS, Groen en Ecolo bij hun stemverklaring weten. Lahbib kreeg als huiswerk mee om het vertrouwen terug te winnen. Daarom was er in de Franstalige socialistische en in de groene fractie telkens één symbolische onthouding.

Beide fracties herhaalden voor de stemming dat ze met hun démarche ervoor willen zorgen dat de regering aan de slag kan krijgen. “Wij betreuren het gebrek aan verantwoordelijkheidszin van de minister van Buitenlandse Zaken”, sprak PS-fractieleider Ahmed Laaouej, die meteen de houding van de MR laakte. Die bracht de stabiliteit van het land door kost wat kost vast te houden aan een ministerpost, laakte Laaouej. Eenzelfde geluid bij Ecolo-Kamerlid Samuel Cogolati. “Je moet de rollen niet omkeren. Het is aan de minister om haar verantwoordelijkheid te nemen.”

N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover (N-VA) en premier Alexander De Croo in de Kamer.Beeld Photo News

‘Woorden, geen daden’

Op de oppositiebanken was men niet onder de indruk. “Hier wordt een eenvoudige motie goedgekeurd door partijen die zeggen dat ze geen vertrouwen meer hebben in een minister”, sprak Peter De Roover (N-VA). “Jullie geven het signaal dat een minister mag liegen, althans een minister van MR, en dat een minister mag blijven die een beleid voert waar jullie tegen zijn.” De Roover haalde ook uit naar Lahbib zelf. Hij had het over een “vernederde minister. Is er geen ondergrens in haar zelfrespect?”

Ook Georges Dallemagne (Les Engagés) verweet de PS en de groenen “woorden, geen daden. Dus wat jullie zeggen heeft geen waarde.” Barbara Pas (Vlaams Belang) waarschuwde dat één zaak zal blijven hangen bij de kiezer: “door de angst voor die kiezer laten jullie een minister zitten die jullie fundamenteel wantrouwen. En dan zijn jullie verbaasd als het vertrouwen in de politiek keldert.”

Een opvallende tussenkomst kwam nog van Tim Vandenput (Open Vld). Hij verwees naar informatie van de Staatsveiligheid waaruit zou blijken dat één van de twee Iraanse broers van wie de moeder zou zijn opgepakt, illegaal in ons land verbleef. Door de zaak zou hij dan een motief hebben om politiek asiel aan te vragen.

Lees ook

Bellen met Bruno Struys. ‘Hadja Lahbib zal vertrouwensstemming wellicht overleven, maar de regering krijgt opnieuw een ferme deuk’

Wankel

Na een nieuwe onthulling in het schandaal rond de visa leek de positie van minister Lahbib vanmorgen opnieuw even te wankelen. Deze ochtend klonk vanuit de linkse meerderheidspartijen opnieuw de vraag naar ontslag. Kamerfractieleider Laaouej riep de minister op een stap opzij te zetten na een bericht van Het Laatste Nieuws.

De krant schreef dat volgens twee Iraanse oppositieleden hun moeder in Iran urenlang op de rooster is gelegd door de Iraanse veiligheidsdiensten, nadat ze op 13 juni werden gefilmd tijdens een protestactie in Brussel. “Als dit waar blijkt te zijn, is dit bijzonder ernstig”, aldus Laaouej. “Het is een bijkomend bewijsstuk tegen minister Lahbib”.

‘Niet zonder gevolg’

Tijdens het vragenuurtje in de plenaire van de Kamer zei Lahbib deze namiddag dat “deze zaak rond intimidatie niet zonder zal blijven gevolg op diplomatiek vlak”. Ze heeft ook de ambassadeur van Iran op het matje geroepen, “maar de uitleg van de ambassadeur was onbevredigend en onvoldoende”, klonk het.

Lahbib gaat daarom de kwestie aankaarten bij haar Iraanse collega-minister en “zal de nodige maatregelen nemen om deze kwestie op de Europese agenda te zetten”. “Intimidatie van oppositie op ons grondgebied is onaanvaardbaar”.

‘Visa brengen levens in gevaar’

Op Twitter verwezen ook de leider van de Ecolo-Groen-fractie, Gilles Vanden Burre, en Ecolo-Groen-parlementslid Samuel Cogolati naar het nieuwe element. “De beslissingen van minister Lahbib hebben inderdaad verschrikkelijke gevolgen. Deze politieke situatie is niet langer houdbaar en de minister moet haar verantwoordelijkheid nemen”, schreef Vanden Burre op Twitter. Hij vroeg zich ook af “hoe lang de MR nog een oogje zal dichtknijpen”: “De verleende visa brengen levens in gevaar.”

“Dit is waar het bezoek van de burgemeester van Teheran aan Brussel toe leidt: tot de arrestatie van een moeder van Belgische betogers in Iran. Hoe lang gaat de MR nog een oogje dichtknijpen? De verleende visa brengen levens in gevaar”, tweette ook Cogolati.

Twitter bericht wordt geladen...

“Als er mensen in Iran opgepakt en gemarteld worden omdat aan Iraanse geheime agenten een visum werd gegeven, waardoor ze in Brussel de Iraanse oppositie kon komen filmen, is dat voor ons een ernstige zaak”, zei tot slot fractieleider Wouter De Vriendt van Ecolo-Groen. Groen had net na de middag een overleg bijeengeroepen met de fractieleiders van de meerderheid. Eerst zaten de fracties nog afzonderlijk samen. Ze trachtten te achterhalen of de informatie van Het Laatste Nieuws klopt.

“Wij vragen dus een onderzoek, de beweringen in het krantenartikel moeten gedubbelcheckt worden”, aldus De Vriendt.

‘Volste vertrouwen in Lahbib’

Premier Alexander De Croo (Open Vld) herhaalde in de Kamer dat hij het “volste vertrouwen in minister Lahbib” heeft. “Ze heeft transparantie gegeven en zeer uitgebreid aangegeven waar er zaken waren die beter konden lopen. Ik heb het volste vertrouwen dat ze opnieuw transparantie zal geven.”