River Cleanup zoekt "Waste Watchers" die met drone zwerfafval in Schelde willen opsporen

De organisatie River Cleanup is op zoek naar mensen die met een drone willen vliegen om op die manier mee te zoeken naar zwerfafval in de Schelde. Die drones kunnen beelden maken van de rivier en via artificiële intelligentie kan de organisatie dan achterhalen waar er veel afval ligt.

Met het "Waste Watchers" project wil organisatie River Cleanup het zwerfvuil in de Schelde in kaart brengen. Daarvoor zoeken ze mensen die met een drone over de Schelde willen vliegen om beelden van het zwerfvuil te maken. Die beelden worden vervolgens geanalyseerd via artificiële intelligentie. Op die manier kunnen de plaatsen waar veel zwerfvuil ligt in kaart gebracht worden. "Op hoe meer verschillende manieren dat we aan de slag kunnen gaan voor propere rivieren, hoe sneller we onze doelen gaan bereiken", zegt Hanne Collette van River Cleanup.

Omdat drones op zekere hoogte vliegen zijn ze onderworpen aan de luchtvaartwetgeving. River Cleanup mikt vooral op mensen die een kleine drone in hun bezit hebben. Daarmee mogen ze over de volledige loop van de Schelde vliegen. Om het zwerfvuil voldoende zichtbaar in beeld te brengen, vliegen ze best niet hoger dan 15 meter. 

Eigen drone hoeft niet

Ook mensen die geen eigen drone hebben, kunnen hun steentje bijdragen aan het project. VITO en River Cleanup organiseren 5 vliegdagen tijdens de zomer. Op die dagen kunnen mensen kennis maken met de drones en zo een eerste vliegervaring opdoen. "Op die manier kunnen mensen veilig kennis maken met die technologie en er zelf ervaring mee opdoen in het kader van een goed doel", klinkt het bij Klaas Pauly van VITO.

Wie zich wil engageren als "Waste Watcher" kan zich inschrijven op de website van River Cleanup. Daar kan je ook de 50 locaties langs de Schelde terugvinden waar je vervolgens de foto's van de vlucht kan uploaden. Ook voor de vliegdagen kan je je al inschrijven. De eerste is gepland op 9 juli. Nadat alle foto's verzameld zijn worden de meest vervuilde plekken in kaart gebracht. Op de World Cleanup Day, op 16 september, gaat River Cleanup die locaties opruimen.

Meest gelezen