Eurofiber zorgt voor veiligheid bij glasvezelnetwerken door ui-model: “Bij de kern aanpakken”

Eurofiber zorgt voor uitzonderlijke veiligheid op de glasvezelnetwerken dat het bedrijf aanlegt. Glasvezel is op zichzelf al bijzonder veilig, maar een dedicated netwerk en goede partners helpen enorm. Dat legt CEO van Eurofiber Hans Witdouck uit.


Beluister hier het volledige interview met Hans Witdouck:


De essentie: Beveiliging van je netwerk kent verschillende lagen. Door in de kern glasvezel op een dedicated netwerk te gebruiken, is je netwerk veiliger. Eurofiber zorgt bij de aanleg van de kabels voor nog een extra laag veiligheid.

  • Witdouck: “Door het feit dat wij een open netwerk hebben, kan de klant of de eindgebruiker de partij gaan kiezen die het best past bij dat veiligheidsprobleem op dat moment. Ik vergelijk het securitymodel bij bedrijven met een ui. Je weet dat dat een kern is met vele laagjes errond. Hoe meer laagjes er zijn, hoe meer beveiliging je bouwt rond de kern van data die je transporteert over het netwerk.”
  • “De buitenste laag vergelijken we meestal met de eindgebruiker zelf, en hoe hij omgaat met beveiliging. Hoe gaat hij om met phishing mails of goed gebruikte paswoorden? Hoe meer je naar binnen gaat, hoe meer je naar de kern van je netwerk gaat. De tweede laag gaat over de beveiligingssoftware op de eindapparatuur, zoals computers of mobieltjes.”
  • “Als je nog iets dieper gaat, dan kom je in de buurt van de service. In de kern heb je het transportmiddel dat je data verstuurt. Daarvan zeggen wij bij Eurofiber dat de betere oplossing glasvezel is, en meer nog de dedicated, uniek toegewezen glasvezel”, haalt Witdouck aan.

Veiligheid bij ontwerpfase

  • “Glasvezel is veel moeilijker te kraken, detecteren of af te tappen. Terwijl een coaxnetwerk of een kopernetwerk werkt als een antenne. Als je daar met een ontvanger in de buurt komt, dan kan je de bits en de bytes gaan waarnemen en kan je die in principe gaan decoderen. Dat kan je niet in het geval van glasvezel. Of je moet al echt op de vezel zelf gaan meten.”
  • “Glasvezelnetwerken worden ook aangelegd met security by design-regels. Glasvezel van Eurofiber ligt altijd 60 centimeter onder de grond. Het is dus niet makkelijk om dat af te tappen. Coax wordt vaak op palen of muren gemonteerd, daar kan je makkelijker bij. De pops, de plaatsen waar al die glasvezels samenkomen, zijn zeer veilig”, zegt Witdouck. “Wij maken er werk van om te zorgen dat niemand daar binnen kan. Security moet je bij de kern aanpakken. Je moet zorgen dat het netwerk dat je gebruikt van bij de ontwerpfase veilig is.”

(nd)


Herbeluister en lees ook de eerdere gesprekken met Hans Witdouck over de glasvezeloplossingen die Eurofiber aanbiedt en wat de voordelen zijn van een dedicated glasvezelnetwerk.

Meer