Ivanova moet Mariya Gabriel (foto) vervangen.© REUTERS

Von der Leyen schuift Iliana Ivanova naar voren als nieuwe Bulgaarse Europees commissaris

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen schuift de Bulgaarse Iliana Ivanova naar voren als nieuw Europees commissaris van Innovatie en Onderzoek. Ze moet Mariya Gabriel vervangen, die in de nieuwe regering in Bulgarije minister van Buitenlandse Zaken geworden is.

jvh
Bron: BELGA

De regering in Sofia had twee kandidaten naar Brussel gestuurd om Gabriel te vervangen: oud-minister Daniel Lorer en lid van de Europese Rekenkamer Iliana Ivanova. Na gesprekken met beide kandidaten heeft Commissievoorzitter Von der Leyen beslist om Ivanova voor goedkeuring voor te dragen aan de Raad en aan het Europees Parlement.

Ivanova werkt sinds 2013 voor de Rekenkamer. Voordien zetelde ze tussen 2009 en 2012 in het Europees Parlement. “Haar ervaring is cruciaal om Europa’s belangrijke onderzoeksprogramma, Horizon Europe, te implementeren en de doeltreffendheid van de Europese uitgaven voor onderzoek te verhogen”, zegt Von der Leyen.

Bij de opmaak van het regeerakkoord in Bulgarije werd beslist dat premier Nikolai Denkov over negen maanden een stap opzijzet, en dat Mariya Gabriel dan de nieuwe eerste minister kan worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer